USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У вузи Австрії просочився «Русскій мір»

16 Травня 2017 11:05
Один з фондів, заснованих Володимиром Путіним, збудував в усьому світі 217 так званих "російських центрів". Представники партії "зелених" Австрії мають питання щодо їх фінансування, інформує канал 24.

Відень. За кілька годин до того, як віце-канцлер Австрії, керівник Народної партії та міністр науки та економіки Райнґольд Міттерленер заявив у минулу середу про свою відставку, речниця з питань науки партії "зелених" Зігрід Маурер у розмові з журналістами повідомила про свій парламентський запит до цього міністра. Відповідати на нього доведеться, певно, вже його наступникові або наступниці. А пані Маурер зацікавилася діяльністю двох так званих "російських центрів", які функціонують в університетах Інсбрука та Зальцбурга.

Свою увагу на ці центри австрійський політик звернула в результаті розслідування, якого провела активістка "зелених" та групи "Альтернативне навчання" Маріта Гастайґер, яка нещодавно завершила курс закордонного навчання у Вільнюсі. Так само, як і загалом 217 російських центрів в усьому світі, ті, які функціонують в Зальцбурзі та Іннсбруці, були засновані фондом "Русскій Мір".

Мова та культура

"Російський центр в Іннсбруці був відкритий у 2011 році, центр в університеті Зальцбурга – у 2015-му, тобто під час російської агресії на сході України, під час того, як Євросоюз запровадив вже санкції проти Росії", – критикує Маурер. Окрім того, мали місце намагання заснувати подібний центр в університеті Відня, але місцевий Інститут славістики, як стверджує Гастайґер, висловив протест проти цього.

Як зазначено на вебсайті цих центрів, вони створені для того, аби знайомити австрійців з російською мовою та культурою. Ця мета досягається, наприклад, за допомогою лекцій, культурних заходів, а також відкритих для загального доступу бібліотеки та медіатеки. Фонд "Русскій Мір", який стоїть за цим усім, був заснований у 2007 році російським президентом Володимиром Путіним, а директор центру, члени наглядової ради та члени правління були призначені Путіним персонально.

Імперські фантазії

Таким чином фонд "Русскій Мір" був укомплектований численними особами, пов'язаними з Кремлем – наприклад, міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Тому Маурер ставить перед міністром науки питання:

Чи є можливим, на вашу думку, забезпечення політично незалежної діяльності російських центрів?

Окрім того, її цікавлять фінансові підгрунття російських центрів: які суми переказує фонд "Русскій Мір" центрам в університетах Зальцбурга та Іннсбрука? Яким чином ці центри фінансуються також відповідними університетами і, таким чином, австрійськими платниками податків?

На думку Маурер, цілі, які ставить перед собою фонд, є вельми проблематичними, тому що в їх основі лежить світогляд "нової Росії", яка вимагає собі території України, Грузії та Молдавії. У своєму запиті вона зазначає:

Чудово збудована, з політичної точки зору, мережа фонду розповідає не лише про аспекти російської культури та мови, а ще й пропагує специфічну уяву "російського світу", якого збудовано на імперських фантазіях Росії та потужній антизахідній картині світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лалалалала Показати IP 16 Травня 2017 13:44
"Рюцькій мір" це токсичні відходи недоімперії. "Рюцькій мір" тільки утилізувати !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus