USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У виконкомі не підтримали програму впорядкування МАФів на території Луцька

6 Листопада 2019 10:15
До двох мільйонів гривень наступного року можуть витратити на демонтаж та зберігання незаконних малих архітектурних форм, тимчасових споруд та різноманітних конструкцій.

Про це йшлося під час засідання виконавчого комітету Луцької міськради 6 листопада.

Члени виконкому розглядали проєкт Програми впорядкування малих архітектурних форм, тимчасових споруд, металевих та дерев’яних конструкцій в Луцькій міській територіальній громаді на 2020 рік.

Як йдеться у документі, протягом останніх десятиліть через відсутність належного контролю на території міста розміщується значна кількість самовільно встановлених малих архітектурних форм, тимчасових споруд та різноманітних конструкцій (торгові кіоски, металеві гаражі, дерев’яні сараї, паркани та загорожі, обмежувачі руху автотранспорту тощо). Зазначені об’єкти встановлені з порушенням Правил благоустрою міста Луцька, Правил розміщення та функціонування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Луцька, Земельного Кодексу України, Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Впродовж багатьох років незаконно встановлені малі архітектурні форми, тимчасові споруди, металеві та дерев’яні конструкції захаращують місто, створюють непривабливий вигляд, закривають фасади історичних будівель, обмежують зелені зони, прибудинкові території, дитячі та спортивні майданчики тощо. Дуже часто такі споруди розміщені з грубим порушенням законодавства, зокрема, розміщуються на підземних комунікаціях, зелених зонах, тротуарах, проїжджих частинах міста без дозвільних документів та сплати за користування земельними ділянками.

Як повідомив в.о. директора департаменту муніципальної варти Роман Кулик, департамент муніципальної варти Луцької міської ради починаючи з жовтня 2015 року здійснює активну роботу щодо контролю за розміщенням та демонтажу незаконно розміщених малих архітектурних форм, тимчасових споруд та конструкцій. За цей час в місті демонтовано силами департаменту муніципальної варти, а також власниками добровільно, понад 2200 тимчасових споруд та конструкцій.

Проте, на сьогодні на території міста налічується низка незаконно розміщених тимчасових споруд та конструкцій, зокрема значна кількість старих сараїв, парканів і загорож, які підлягають демонтажу.

На реалізацію програми у 2020 році планують витратити два мільйони гривень. Так, 1,7 мільйона коштуватиме організація та проведення демонтажу. На зберігання тимчасових споруд (гаражів, кіосків тощо) та конструкцій просять передбачити 200 тисяч гривень. На відновлення благоустрою після демонтажу незаконно встановлених тимчасових споруд та конструкцій (прибирання та вивіз сміття, яке залишається після проведення демонтажу) пропонують виділити 100 тисяч гривень.

Член виконкому Ігор Алєксєєв зауважив, що вартість металолому нині становить 7 тисяч гривень за гараж масою 3,5 тонни. Таким чином, виходить в середньому 40-45 мільйонів гривень на рік. Він запитав, чи бодай десяту частину з цих коштів отримав міський бюджет. Прохання виділити два мільйони з міського бюджету для департаменту, з його слів, є профанацією.

Роман Кулик відповів, що працівники департаменту особисто демонтували 1245 конструкцій з 2015 року, решту демонтували самостійно громадяни. Приблизно половина цих конструкцій – дерев’яні, а не металеві. Після демонтажу об’єкти вивозять на штрафмайданчик, звідки власник може їх забрати, відшкодувавши вартість демонтажу. Решту конструкцій здають на металобрухт, сплачуючи кошти до міського бюджету. Яка саме сума надійшла до бюджету від демонтажів, посадовець не зміг відповісти.

У результаті, члени виконкому вирішили наразі не підтримувати проєкт програми та розглянути його пізніше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus