USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

У Єгипті відреставрували 16-метровий папірус із Книги Мертвих

28 Лютого 2023 00:18
Знайдений в одному із саркофагів у Саккарі Папірус Вазірі є найбільшим єгипетським сувоєм, знайденим за останні сотню років.

Спочатку вчені вважали, що стародавній сувій має довжину дев'ять метрів, але після ретельної реставрації в лабораторії Єгипетського музею в Тахрірі з'ясувалося, що його довжина становить неймовірні 16 метрів, передає NV.

Назвою «Папірус Вазірі» сувій завдячує Мостафі Вазірі, генеральному секретареві Вищої ради старожитностей, який першим оголосив про знахідку.

Цей документ є частиною Книги мертвих та присвячений людині на ім'я Яхмос. Останній згадується у тексті загалом 260 разів.

Сам сувій є чимось на кшталт похоронного сценарію. Він складається із 113 розділів, багато з яких містять ілюстрації, що зображують поклоніння Яхмоса Осірісу.

Артефакт, датований 50 р. до н.е., тепер виставлений на загальний огляд Єгипетського музею на площі Тахрір в Каїрі.

Нагадаємо, у Єгипті за 25 кілометрів від Каїра археологи знайшли 16-метровий папірус.

Довідка

Книга мертвих - це збірка давньоєгипетських похоронних текстів, які були написані на свитках папірусу і поховані разом із померлими. Тексти містять гімни та заклинання, які мали допомогти померлому вирушити у потойбічний світ. Також у них можна побачити ілюстрації, що зображують подорож душі після смерті та зустрічі з давньоєгипетськими богами на шляху до Вічності.

Подібні документи є важливими джерелами інформації про вірування та практики древніх єгиптян, пов'язаними зі смертю та потойбічним життям. Кожен знайдений сувій ретельно вивчається єгиптологами всього світу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus