USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

У Затурцях може з’явитися потужна об’єднана громада

6 Квітня 2016 15:11
Виїзна зустріч консультантів Офісу реформ у Волинській області із сільськими головами та директорами шкіл у навколишніх селахвідбулася у селі Затурці Локачинського району Волинської області.

Про це інформує Офіс реформ у Волинській області.

Під час зустрічі обговорювали перспективи створення об’єднаної територіальної громади. Згідно з перспективним планом, на цій місцевості має постати об’єднана територіальна громада із центром у Затурцях, до складу якої увійдуть шість сільських рад.

Затурцівський сільський голова Володимир Патійчук розповів, що 15 березня сесія сільської ради дала добро на об’єднання. Далі Затурці звернуться до суміжних сільських рад із запрошенням до об’єднання. Тому під час зустрічі розглядали не теоретичні засади децентралізації місцевого самоврядування, а саме практичні.

Консультант Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк позитивно відзначив активність небайдужих мешканців громади. Він переконаний, що ситуація, яка є, нікого не влаштовує, тому зміни у місцевому самоврядуванні назріли, а реформа децентралізації є незворотнім процесом.

Він нагадав присутнім про ті повновноваження і ресурси, які отримає об’єднана територіальна громада. Приміром, вона буде прирівняна до міста обласного значення.

Експерт Анатолій Пархом’юк наголосив на тому, що під час об’єднання усі мають бути рівними партнерами, ніхто не має “тягнути ковдру на себе”. Він поділився досвідом та історіями успіху тих громад на Волині, котрі уже об’єдналися, розповів про функції старост і їхню заробітну платню тощо. Пархом’юк акцентував увагу на тому, що громада у Затурцях може бути потужною і ефективно розвиватиметься.

Консультант Офісу реформ нагадав, що держава гарантує підтримку об’єднаним територіальним громадам протягом 5 років. Так, цьогоріч 159 ОТГ було виділено 1 мільярд гривень. Ці кошти стали додатковим ресурсом для розвитку громад. Широкі можливості для громади відкриває і функціонування ЦНАПу. Наприклад, у Луцьку ЦНАП за минулий рік отримав 40 млн гривень, 17 із них - лише за переоформлення різноманітних договорів. Можна апелювати із розвитковими проектами і до Державного фонду регіонального розвитку.

Під час зустрічі Пархом’юк розповів про ті кроки, які мають зробити у Затурцях і навколишніх селах, щоб таки об’єднатися. Він зауважив про створення плану заходів, статут, громадське обговорення.

Консультант Офісу реформ Василь Гром розповів про те, що через об’єднання можна прийти до цивілізованої незалежної бюджетної системи та позбутитися триступеневої “драбини” із району, області і т.д, а ще - отримати прямі бюджетні стосунки із державною. Він переконував присутніх до об’єднання мовою цифр, апелював до рівності та паритету. Експерт Василь Гром переконаний, що процес децентралізації - фінансово обґрунтований. Населення у майбутній об’єднаній територіальній громаді може сягнути близько семи тисяч, а бюджет ОТГ - шести мільйонів гривень.

Присутні під час зустрічі висловлювали цілком конкретні питання щодо децентралізації та реформи місцевого самоврядування, відразу думали, як “закривати” фінансові дірки і відзначили, що ейфорії не буде, Мовляв, “жирно відразу не буде”, але зміни вже назріли. Адже найпростіше - нічого не робити. Проте активні громадяни готові працювати на благо громади у Затурцях та довколишніх селах заради кращого майбутнього.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
axabnrg Показати IP 20 Квітня 2016 16:33
«Децентралізація освіти у Польщі: досвід для України»: http://decentralization.gov.ua/pics/attachments/2016-02-16-Poland.pdf

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus