USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині зрізають дерева і «не морочаться». ФОТО. ВІДЕО

14 Квітня 2013 15:04
Щодо зрізання лип у Ківерцях протестують пасічники міста, мовляв це суперечить чинному законодавству.

Колектив пасічників Ківерців направив лист-звернення до міського голови Володимира Жгутова щодо негайного припинення варварського знищення лип в Ківерцях.

Обрізка крон лип аж до нижньої частини стовбура призводить до швидкої загибелі дерев і суперечить Законам України «Про благоустрій населених пунктів» та «Про бджільництво» (розділ VI , стаття32).

Володимир Жгутов пообіцяв негайно вирішити це питання, а також дійшов згоди з пасічниками щодо спільного озеленення нашого міста, - інформує Ківерці неформатний..

Голова ГО «Товариство бджолярів Ківерцівщини Василь Панас»:
«Сподіваюсь, чимало ківерчан були прикро вражені, побачивши наслідки цьогорічного обрізання дерев, що ростуть вздовж міських доріг. Одинокі голі стовбури створюють гнітюче враження (чув, що цей метод використовувався спецслужбами, як додатковий механізм непрямої дії для утримання людей в покорі. Хто зна?! Та, дивлячись на ті дерева й прислухаючись до внутрішніх відчуттів – таки віриться. Хоча сумніваюсь, що наш комунгосп посвячений у такі тонкощі.

Тут, на папері, читаєш про започаткування міськрадою Програми з озеленення міста (садитимуть нові дерева, передбачено кошти на догляд за вже наявними), а тут, на вулиці, ті ж дерева бездумно знищують, проводячи неправильну обрізку - щоб не «гратися» з кожною гілочкою, зрізають прямо по стовбуру.
І не розуміють, що лінія життя та смерті дерева у даному випадку дуже тонка (приміром, зрізали на 5 сантиметрів нижче і дерево вже не зможе відновитись. Та й, навіть, надмірне або повне обрізування гілок, аж до краю стовбура (що, на жаль, практикується комунгоспом), спричинює поступове ослаблення дерев та оселення на них трутовиків, грибів і веде до його всихання - це на стандартну відповідь чиновників, що «все-одно, відростуть».

І ще, для прикладу, якщо раніше бригада обрізала за день, приміром, максимум 100 метрів вздовж вулиці, то зараз за день проходять цілу вулицю, загалом, не «морочаться». І, певно, жодного інструктурування як правильно кронувати дерева не проводиться. От і маємо неприємні випадки знищення дерев.

У міськраді пояснюють, раніше був період, коли ніхто тих дерев по Ківерцях не обрізав, і тому, наразі, змушені наверстувати й вдаватися до таких радикальних обрізок. Далі воно робитиметься системно.

Окрім того владці нарікають на відсутність спеціальної вишки та, звісно ж, фінансування.

А от про брак коштів поговоримо окремо. Кожен знає, що попередити лихо краще й значно дешевше, ніж потім ліквідовувати його наслідки. На 2013 рік міськрада запланувала майже 50 тисяч гривень на кронування дерев по 4-х вулицях - виходить 12 тисяч на одну вулицю. Так от, щоб виростити одне дерево потрібно років 15-20 і, орієнтовно, від 3 до 5 тисяч гривень - це за мінімальними розрахунками.

Різницю відчуваєте, що 3-4 нові дерева вартують, як річна обрізка цілої вулиці, яку, до того ж, не потрібно проводити щорічно.

Особливо прикро те, що й самі ківерчани останнім часом долучилися до нищення дерев поблизу своїх помешкань: один новий в’їзд робить, інший пиляє бо, мовляв, «дерево тінь на город дає» - і підрубують, підрізують, підливають. Якщо справді заважає, йди у міськраду – є відповідна процедура - тривала, але не така вже й страшна. Та, певно, поки не спробує кожен такий господар виростити бодай одне дерево на вулиці, то не зрозуміє, наскільки то непроста справа.

Є й відповідні штрафи, але чомусь не інформують громаду про їх накладення та стягнення. Скоріш за все, нема про що інформувати – дерев меншає, а штрафів нема. Цікаво, чи є у місті якась відповідна екологічна служба? Цікаво почути про її діяльність.

Всі тішимось, що наші Ківерці, хоч невелике, але зелене містечко, хоча зеленим воно вже давно перестало бути і самі ми в тому винні. Тому, час схаменутись, й активно, громадою, долучитись до відновлення озеленення нашого міста, щоб і надалі мали чим пишатись, якщо не ми, то наші діти й онуки».


Своєю чергою, ківерчанин Володимир Дужич зауважив: «Один позитивний момент таки «попав на очі» - на одній з вулиць господар сам проводив обрізку міських дерев поруч зі своєю садибою, гілля відразу вантажив на прицепчик. Оце - справжня, дієва громадська позиція! Можливо, такий приклад дасть стимул для подібного догляду за деревами й іншим ківерчанам, адже кожен, гадаю, буде зацікавлений у тому, щоб поруч з його ділянкою росли гарні й доглянуті дерева. Звісно, це справа не одного року й не двох, але таки мусимо дійти, дорости до цього, якщо хочемо жити у зеленому й затишному містечку».






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
хЕрург Показати IP 15 Квітня 2013 09:12
Треба Жгутову одне місце так обрізати...
* Показати IP 15 Квітня 2013 10:31
чи ви показились? дерева скалічили, наче відзеркалення самих себе, безголових

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus