USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку бачили рідкісне астрономічне явище - місячне «гало»

4 Жовтня 2009 19:29
У ніч із 3-ого на 4-те жовтня мешканці обласного центру Волині мали змогу спостерігати за колом, схожим на німб навколо супутника Землі – Місяця. Про це 4 жовтня інформує репортер «Волинських Новин».
Досить рідкісне астрономічне явище лучани спостерігали близько двох годин після опівночі. Такий оптичний феномен носить назву «гало». Цей місячний німб, створений льодяними кристалами в хмарах на висоті  5-10 кілометрів у верхніх шарах тропосфери. Додамо, що лучани уже милувалися гало у ніч із 6-ого та 7-ме лютого цього року. Зауважимо, що у давнину місячне явище вважалося поганим знаком.
Довідково:
У давнину різноманітним німбам приписували містичне значення (як правило негативне). Так, у «Слові о полку Ігоровім» розповідається, що перед наступом половців и захопленням у полон Ігоря «чотири сонця засяяли над руською землею». Це було сприйнято, як знак близького лиха.
А в 1551 році після тривалої облоги військами імператора Карла V німецького міста Магдебурга в небі над містом з’явилось гало с псевдо-сонцями. Це викликало переполох серед імператорських військ. Оскільки гало було оцінено як «небесне знамення» на захист Магдебурга, то Карл V наказав зняти облогу міста.
Також за народними повір’ями вважають, що будь які утворення навколо місяця (кола, дуги, плями) – до дощу.
Зазвичай гало (німб, аура) з’являється навкруги Сонця та Місяця, інколи навкруги інших потужних джерел світла таких, як вуличні вогні. Існує багато видів гало, але всі вони викликані льодяними кристалами в хмарах у верхніх шарах тропосфери.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 5 Жовтня 2009 08:55
Гало - не астрономічне, а атмосферне явище. І не таке воно вже й рідкісне...
Hatahama77 Показати IP 6 Жовтня 2009 13:25
минулого тижня ще одне було))
Reborn3854 Показати IP 9 Січня 2012 12:23
В суботу таке було

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus