USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку ляльку одягнули в український вишиваний костюм

20 Серпня 2008 18:25
Сьогодні, 20 серпня, у Волинському краєзнавчому музеї відбулася виставка матеріалів із музейних фондів та приватних колекцій «Рушниками хата багата. Вишивка в інтер’єрі українського житла». Про це повідомляє репортер «Волинських Новин».
Загалом виставка вишиваних витворів мистецтва на Волині проводилися неодноразово. Однак організація експозиції про вишивку в інтер’єрі житла відбулася вперше. За словами завідувачки відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Наталі Гатальської, представлені експонати датуються кінцем ХІХ – початком ХХІ століття. В експозиції окремо виділено регіон Карпат, Поділля, Волині та Полісся. Відтворені також старовинні костюми Київщини початку минулого століття та Сумщини, де представлялася вишивка «білим по білому».
Основний акцент спрямовувався на майстерність вишивання рушників, оскільки вони завжди були окрасою житла. Окрім весільних та святкових, тут представлені сюжетні, «во здравіє», подарункові, «на ікони» та  з національною символікою, які найбільш розповсюдженими стали в першій чверті ХХ соліття і поступово відновлюються в наш час. Також представлялися вишивані простирадла, подушки, скатертини, килими, серветки та картини. Як розповіла пані Гатальська, картини вишивалися в досить короткий період – в 50-60-х роках минулого століття. «Будинки були білими і людям хотілося чимось прикрасити свої житла. Так і виникла така традиція», – наголосила Наталя Гатальська.
Особливу увагу відвідувачів привернула іграшкова лялька, що була вдягнена у вишитий український костюм. Авторкою є волинська майстриня Галина Коцюбинська. Вона відтворила в мініатюрі жіночий костюм,          прикрасивши його вишивкою білого, синього та червоного кольорів. На запитання, чи потрібно проводити такі виставки, пані Гатальськоа відповіла: «Вони дозволяють зрозуміти, що вишивка – це наше національне минуле, в якому написана історія нашого народу».
Довідково:
На виставці представлено понад 220 експонатів з інтер’єрів як сільського, так і міського житла.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus