USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку презентували книгу про дивізію «Галичина». ФОТО

9 Вересня 2009 10:16
У Луцьку 8 вересня відбулася презентація книги «Дивізія «Галичина» у запитаннях і відповідях», організована на Волині. Захід розпочався з перегляду кліпу Романа Ковальчука «Йшла дивізія», створеному за сприяння ВО «Свобода».
Заступник голови Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Світлана Костючик коротко розповіла про презентоване видання. Воно створене на основі відповідей трьох ветеранів дивізії «Галичина» на запитання користувачів інтернет-сайту «Майдан», – інформує прес-служба Волинської обласної організації ВО «Свобода».
Професор Волинського національного університету імені Лесі Українки, член Луцького міського комітету ВО «Свобода» Олексій Колісник у своєму виступі зазначив, що вояки «Галичини» діяли за принципом «душу й тіло ми положим за нашу свободу і покажем, що ми, браття, козацького роду». Ці молоді люди хотіли отримати зброю і військовий вишкіл. «Це були діти України, які по-своєму розуміли національний інтерес... Це були люди, які вибрали те, що підказувала їм совість», – зазначив пан Колісник.
 
На думку професора ВНУ імені Лесі Українки Георгія Давидюка, на Україні «зараз йде інформаційна війна і ми її, на жаль, програємо». Науковець зазначив, що українська історія фальсифікувалася та нищилась різними способами впродовж багатьох віків. Тому історичну справедливість потрібно відновити. Питання дивізії «Галичина» викликає у багатьох приступи ненависті.
Але водночас ті ненависники забувають, що найбільше з Німеччиною перед Другою світовою війною співпрацювала саме радянська імперія. «Ця книжка говорить, що таке «Галичина», – стверджує пан Давидюк. Він наголосив, що дивізія була фронтовою і не брала участі у репресіях. Крім того, багато вояків цього формування згодом перейшли у лави ОУН-УПА. Правдиву історію дивізії «Галичина» слід розповідати молоді, – вважає професор.
Доцент Волинського національного університету імені Лесі Українки, кандидат історичних наук Володимир Пришляк вважає, що дивізійники виконали свій обов’язок. «У більшості була мотивація – у німецькій формі вибороти українську державу». Історик наголосив, що при цьому багатьох надихав приклад Легіону Українських Січових Стрільців у лавах австро-угорської армії під час І Світової війни. За словами пана Пришляка, у дивізії «Галичина» служили українські хлопці, що знали по кілька мов, закінчили гімназії. Багато хто йшов помститися за помордованих «першими совєтами» родичів. «Я не знаю жодного дивізійника, який був проти України... Жодного учасника дивізії не засудив Нюрнберзький процесс», – наголосив пан Пришляк. Він розповів, що після війни ветерани «Галичини» активно спонсорували українську справу. Крім того, від дивізії був утворений Волинський легіон. На історію «Галичини» варто дивитися якщо не з захопленням, то, принаймні, об’єктивно, – вважає науковець.
Доцент Волинського національного університету імені Лесі Українки, кандидат історичних наук, член ВО «Свобода» Віктор Шостак розповів, що Росія активно використовує питання дивізії «Галичина» в антиукраїнській пропаганді.  Проте на боці німців воювали і численні формування росіян, які діяли під сучасним російським прапором. Їх у Росії активно вшановують. Тому у цьому питанні Кремль дотримується політики «подвійних стандартів». «Презентована книга – дуже хороша», – сказав пан Шостак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus