USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку щомісяця зявляється до тридцяти нових ВІЛ-інфікованих

22 Вересня 2008 16:44
З кожним місяцем, у Луцьку, до офіційного списку заражених ВІЛ-інфекцією додається від п’ятнадцяти  до тридцяти хворих. Про це 22 вересня репортеру  «Волинських Новин» розповів лікар-методист обласного центру по профілактиці та боротьбі з ВІЛ/СНІД Віталій Томашук.
Статистика із зараження ВІЛ, по Луцьку та Волинській області, щомісяця беззупинно зростає. За словами пана Томашука, Волинь посідає одне з перших місць по кількості хворих на ВІЛ/СНІД у Західній Україні. Щомісяця, за даними оглядів населення, у обласному центрі офіційно виявляють від 20 до 30 осіб, які захворіли на цю хворобу.
Станом на  1 вересня 2008 року, починаючи з 1996 року, зареєстровано 494 випадків. Хворих ВІЛ-інфекцією зареєстрували у районах проспекту Відродження, проспекту Молоді, проспекту Волі, вулиці Гордіюк та Наливайка. З 1996 року померло 73 особи. Однак, за словами лікаря-методиста, офіційну цифру треба помножити на десять-двадцять  разів, оскільки виявлені випадки є лише незначною частиною хворих. Більшість з них навіть і не довідуються, що є інфікованими.
Як розповів пан Томашук, серед населення найрозповсюдженішими шляхами зараження є наркоманія – 181 випадок, незахищенні статеві стосунки – 63 та вертикальне зараження (під час вагітності) – 17. Щодо статевого розподілу, то кількість чоловіків переважає жінок удвічі.
«Нажаль, збільшилась кількість Віл-інфекцій, які передалися через секс. Також відбувається збільшення вагітних, що хворі на ВІЛ. І переважна частина з них є вихідцями з неблагополучних сімей, і дітей народжують лише для отримання державної допомоги», – сказав пан Томашук.  На його думку, основними причинами такого стрімкого розповсюдження ВІЛ є недостатня система інформування населення, недостатнє надання коштів для проведення профілактики, ризикована поведінка молоді, незахищений секс та вживання наркотиків.
Лікар-методист розповів, що в кожній районній лікарні створено профілактичні кабінети, куди кожен бажаючий має змогу звернутися за консультацією. Також проводяться лекції зі школярами та студентами, під час яких демонструють документальні фільми про хворобу та її наслідки. Пан Томашук також відзначив, що важливою є соціальна реклама, яка змушує задуматися над цією проблемою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus