USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку вийшов альбом Ніла Хасевича. ФОТО

12 Червня 2011 13:55
У Луцьку побачив світ альбом «Воїн. Митець. Легенда», де представлено майже 120 робіт Ніла Хасевича.
Директор видавництва «Терен», у якому вийшов альбом, волинський письменник і лауреат премії імені Василя Стуса Андрій Криштальський каже, що ідея такого альбому визрівала в нього давно. Про це пише День.
Його батько був учасником національно-визвольного руху, і в їхній родини є чималий архів літератури про історію ОУН – УПА.
За його словами, він бачив окремі роботи Хасевича, зброєю якого були олівець, різець, папір і дерево, проте його боротьба підносила бойовий дух повстанців. Але докупи у належному вигляді ці роботи не були зібрані.
Криштальський мав і два збірники з тридцятьма роботами, видані Волинським краєзнавчим музеєм на початку 1990-х років на основі оригіналів, які передані йому зі Служби безпеки.
У виданні представлено графіку й дереворити довоєнного періоду із серій «Волинь у боротьбі» та «Кличі ОУН», екслібриси і бофони, шаржі та карикатури з «Колгоспної серії», проекти нагород УПА в кольорі, а також портрети учасників повстанського руху.
Серед них – уперше опублікований портрет Романа Шухевича та фотознімок з архівів Служби безпеки, котрий до того бачили лише науковці, на якому зображений мертвий Ніл Хасевич зі своїми двома соратниками.
Андрій Криштальський розказує, що під час презентації в Рівному його дуже схвилювало знайомство з чоловіком, який був сином господарів дому, у схроні біля якого і знайшов свою смерть Ніл Хасевич.
Криштальський каже, що розповідь цього чоловіка суперечить офіційній інформації Служби безпеки про те, як загинув митець і воїн. Уже аж у 1960-х батько розказав синові про те, що насправді кадебісти не закидали схрон гранатами, як це описує у своїх спогадах керівник операції. Спочатку оточили та пригрозили знищити. У відповідь над схроном піднявся дим, видно, там палили документи. Потім пролунали постріли. Господаря садиби першого відправили у схрон, аби пов’язав шнурками тіла загиблих і допоміг витягти їх нагору.
У Рівному видавець із Луцька отримав кілька десятків копій робіт Хасевича від історика й дослідника Ігоря Марчука, який нині готує розлогу його біографію, яка має вийти окремою книгою.
Альбом «Воїн. Митець. Легенда» не єдиний у доробку «Терена» на тему національно-визвольної боротьби.
Видавництво, каже Андрій Криштальський, інколи називають «бандерівським». Адже саме воно видало путівник героїчними стежками УПА на Волині «Маршрути поколінь», дві книги із серії «Озброєні честю» зі спогадами Степана Семенюка й Галини Коханської. Перший, маючи 91 рік, мешкає в Польщі, та недавно проїхав пів-України по місцях бойової молодості. Семенюк був одним з організаторів Норильського повстання, проте мовчав.
Лише волинський історик та журналіст Леся Бондарук, працюючи в московських архівах, знайшла про це дані. Коханська була начальником розвідки військової округи УПА-«Турів».
Літературу цього спрямування видавництво «Терен» фінансує за власні кошти. Щоправда, на альбом Ніла Хасевича дав гроші й киянин Валентин Обштир, а обласна держадміністрація вже після виходу альбому пообіцяла закупити 300 примірників для бібліотек краю.
«Терен» великими тиражами видає поштові конверти з портретами Бандери, Клима Савура, Романа Шухевича. Готують і з портретом Ніла Хасевича та гравюрами його робіт.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пильна тінь В_Стефаника Показати IP 15 Серпня 2011 21:06
Ади файно Гандрейови Криштальському, дєкуючи офєрам Сверстюка да іже з ним, на ґрантах сидєти й ся піярити у преси, ріжними псєвдо ся підписуючи. А жеби ся попорпати без патрьонатів "дєдів" і "тьоть" з Кийова й далє на хирлєвому типографськом заживку?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus