USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Міністерстві ЖКГ вивчатимуть луцький досвід реформування

15 Вересня 2009 10:51
Розробляючи рекомендації щодо проведення побудинкових громадських слухань, фахівці міністерства з питань житлово-комунального господарства України братимуть до уваги досвід міста Луцька. Про це 15 вересня повідомляють «Волинські Новини».  
 
Як повідомляє офіційний сайт МінЖКГ, зараз триває розробка рекомендацій щодо проведення побудинкових громадських слухань, які згідно з Постановою Кабміну №529 є обов’язковими у разі підвищення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.
 
«Адже тариф за житлові послуги можна скорегувати саме виходячи з ситуації, що склалася по кожному будинку – десь немає ліфта, і не варто мешканцям цього будинку сплачувати за утримання диспетчерської, десь мешканці готові відмовитись від оплати роботи прибиральниці й наводити лад у під’їздах власними силами, крім того різної площі території закріплені за кожним будинком» – сказав перший заступник Міністра, начальник Державної житлово-комунальної інспекції Олександр Мазурчак на засіданні Робочої групи з розроблення рекомендацій щодо запровадження положень Постанови КМУ № 529.
 
Головне, на думку посадовця, – це те, що громадські слухання спонукатимуть мешканців будинків замислитися над тим, що, можливо доцільніше створити ОСББ. Це буде перший крок. Крім того, влада, до повноважень якої, згідно з статутом місцевої громади, і належить організація і проведення громадських слухань, виконає свої зобов’язання перед людьми, які її обрали.
 
А у ЖЕКів, які здійснюють обслуговування будинків і розраховують розмір тарифів, з’явиться реальна можливість довести мешканцям, що якість послуг відповідає їхній вартості.
Робоча група, створена у Мінжитлокомунгоспі, має розробити у стислі терміни не лише рекомендації щодо проведення громадських слухань, а й внести певні корективи до деяких пунктів Постанови КМУ №529.
 
Так, зокрема, члени робочої групи пропонують внести уточнення, що громадські слухання необхідно проводити у разі підвищення тарифів більш ніж на 10%. У разі ж зростання мінімальної заробітної плати, здорожчання енергоносіїв, тарифи корегуватимуться автоматично, за формулою.
 
До того ж, наголошують на необхідності запровадження норми, – що вже за ініціативи (або на вимогу) 1/10 від кількості мешканців будинку можуть бути проведені повторні позачергові громадські слухання.
 
Певні уточнення стосуватимуться і засад, які відображають у Постанові формування складової тарифу на послуги з утримання прибудинкових територій. Саме неузгодженість норм розподілу та порядок закріплення прибудинкових територій викликають найбільше запитань та суперечок. Від цього значною мірою залежить розмір тарифу, адже витрати на прибирання прибудинкових територій складають чималу його частину.
Фахівці пропонують для узгодження цього питання вивчити і взяти до уваги досвід міста Луцьку та ДБН, розроблений Мінрегіонбудом.
 
Також буде відредаговано пункти Постанови, де виявилися неузгодження з іншими законодавчими та нормативно-правовими актами, стосовно змісту складової «інших» прямих витрат, обслуговування контейнерів для сміття, визначення кордонів внутришньобудинкових мереж, норм розповсюдження тарифу на вбудовані приміщення тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus