USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У містобудуванні ‒ патова ситуація

12 Січня 2012 13:59
Новий закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» спровокував у галузі ситуацію, за якої місцеві ради чи виконавчі органи не можуть прийняти рішення з питань планування та забудови територій.
Про це 12 січня під час наради в облдержадміністрації розповів начальник управління архітектури і містобудування Луцької міської ради Юрій Казмірук.
З його слів, відповідно до норм закону, рішення з питань планування та забудови територій приймаються радами та виконавчими органами з урахуванням вимог містобудівної документації. Водночас документом скасовано містобудівні обґрунтування, а в одній з постанов Кабміну зазначено, що до 1 січня 2012 року необхідно розробити містобудівну документацію. «Однак терміни цієї постанови продовжили ще на 1 рік», ‒ зауважив посадовець.
«Наразі виникла патова ситуація. Не в усіх населених пунктів є оновлені генеральні плани чи містобудівна документація, які потрібні для того, аби ради чи виконавчі органи затвердили рішення про забудову території. А життя не стоїть на місці… Треба будувати. Якби не скасували містобудівні обґрунтування, то цієї проблеми не виникло», ‒ вважає Казмірук.
Також, на його думку, недостатньо ефективно працює механізм відповідальності осіб, які розробляють та погоджують проектно-кошторисну документацію. Мовляв, деякі архітектори вводять комерційні інтереси в документ. «Коли до забудовника виникають претензії, то в першу чергу скаржаться на управління містобудування», ‒ зазначив архітектор.
Насамкінець фахівець розповів, що мало коштів виділяється на створення соціальної інфраструктури на територіях нової забудови. Мовляв, з 1 січня 2013 року для цього будуть проводити спеціальні відрахування, але він побоюється, що термін можуть збільшити на один рік.
«А це наші гроші, які ми могли б направити на формування інженерної соціальної інфраструктури при наданні земельних ділянок. Щоб не було як з містобудівною документацією», ‒ пояснив Казмірук.
Перший заступник голови Волинської ОДА Олександр Башкаленко запропонував закладати ці витрати в ціну землі на аукціоні. «Грошей не вистачає ніколи. Треба вміти їх знаходити», ‒ додав чиновник.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus