USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

У найбільшій фізлабораторії Франції кожен 10-ий – українець. ВІДЕО

29 Листопада 2013 13:11
Найбільша фізична лабораторія у Франції дає усі можливості для продовження навчання та роботи. Майже кілометр тут під землею тягнеться тунель першого в Європі лінійного прискорювача.

Нині тут вивчають найактуальніші питання: від теорії великого вибуху до експериментів на сучасних колайдерах. І грошей на це не шкодують. Бюджет цієї лабораторії - від 15 до 20 мільйонів євро на рік. – інформує ICTV.

Це один із динозаврів у світі колайдерів. На ньому зробили неймовірні фізичні відкриття. У цій лабораторії створили першу частину найпотужнішого лінійного прискорювача. І тепер звідси до ЦЕРНу регулярно відправляють фахівців. Як-от Леоніда Бурмістрова, який приїхав після закінчення університету Шевченка 6 років тому. Здобув тут другу вищу освіту, написав дисертацію і вдосконалює детектор для Великого Адронного Колайдера. Експеримент, у якому він задіяний, коштує 50 тисяч євро і всі витрати абсолютно прозорі, - йдеться у повідомленні.

«Є фінансування, і ти працюєш з розумними людьми, можеш щось від них почерпнути. Завдяки фінансуванню, ти можеш втілити всі свої ідеї», - розповідає науковий працівник.

Кожен десятий в лабораторії лінійного прискорювача – українець. Керівник Французької лабораторії лінійного прискорювача Акіль Стоккі для наших студентів навіть франко-українську школу створив, аби відбирати найкращих.
«В Україні – і в професорах, і в студентах – я бачу неймовірний потенціал. Рівень освіти, знань і культури - надзвичайний. І, чесно кажучи, такого бажання вчитися я не бачив навіть у Франції. На моїх лекціях в Україні студенти щасливі, постійно щось питають і хочуть вичавити з мене знання. Чудова атмосфера!» - каже Стоккі.

Для іноземних студентів у Франції створюють усі умови: вдвічі дешевше житло, допомога з документами, хороша стипендія. У магістра – 800 євро, в аспіранта - у середньому півтори тисячі.

Для порівняння, в Україні науковий працівник має десь 200 євро. А більшу частину дорогого закордонного навчання у Франції оплачує уряд.

«Навчання на магістра коштує десь 8 тисяч євро на рік. Але якщо це студент з-за кордону, для якого ця сума непосильна, плата становить лише кілька сотень євро за весь рік», - каже директор департаменту з міжнародних зв’язків Паризького університету Северін Фогель.

Полює на світлі українські голови не лише Франція, а й Німеччина та Сполучені Штати. Нашим раді під час європейських наукових конференцій. І молодь саме там бачить перспективу не лише власного розвитку, а й науки. Яка в Україні залишається на сторінках підручників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus