USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

У проектах реконструкції Центрального ринку в Луцьку немає концепції?

27 Лютого 2009 15:01
Центральним питанням засідання архітектурно-містобудівної ради у Луцьку 26 лютого став розгляд проектів реконструкції Центрального ринку, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Свої проекти на розгляд ради представили два інвестори - облспоживспілка та словацька фірма. Кожен проект викликав у архітекторів певні зауваження. Проте практично всі учасники засідання зійшлись на думці, що цілісної концепції, ідеологічної моделі жоден проект не має.
 
Голова Громадської ради Волині Ігор Левчук зазначив, що «ми два місяці втратили...». «Всі чекають, поки грім вдарить», – сказав пан Левчук. На його думку, варто спершу розробити концепцію реконструкції Центрального ринку, для чого слід створити робочу групу.
 
Для голови Волинської організації Спілки архітекторів України і за сумісництвом директора заповідника «Старе місто» Тарас Рабан концепція реконструкції зрозуміла. Пан Рабан вважає, що проект повинен враховувати особливості розташування ринку – у центральній частині Луцька, історико-культурному заповіднику поблизу замку. Тарас Рабан вважає, що ринок повинен змінити свою функцію, – основною повинна стати культурно-освітня, рекреаційна, а не торговельна, як це є зараз. Для підприємців, які зараз працюють на «Старому» ринку, варто знайти інші місця для торгівлі. За словами пана Рабана, для нього великої різниці, чи новий ринок буде виглядати у сучасному, чи у старому стилі, не грає ролі. Найголовніше – це те, щоб реконструйований об’єкт не конкурував за масштабами з Луцьким замком.
 
З думкою Тараса Рабана погодився головний архітектор Волинської області Яким Сеник. Він зазначив, що «турист тут не приїде купувати яйце...». Пан Сеник вважає, що ринок повинен насамперед забезпечувати туристичну галузь. Об’єкт ринку повинен «не кидатися в очі», а замок має превалювати.
 
Представники облспоживспілки розповіли, що вони розпочали реконструкцію ще у 2007 році. Також просили врахувати, що на території Центрального ринку знаходяться об’єкти їх нерухомості. Проте якщо буде прийнятий словацький проект, то облспоживспілка передбачає, що понад тисяча підприємців втратить свою роботу.
 
Директор департаменту містобудування Луцької міськради Георгій Шевчук вважає, що є три форми майбутньої реконструкції. Перша – «цивілізований ринок» на прикладі київської «Бесарабки». Друга форма – так, як є зараз. За висловом пана Шевчука, це – «Шанхай», «ракова пухлина в центрі міста», яка розростається. Третя форма - супермаркет. Георгій Шевчук закликав членів архітектурно-містобудівної ради погодити містобудівне обгрунтування реконструкції Центрального ринку, оскільки «якщо ми затягнемо, то не буде нічого...».
 
Луцький міський голова Богдан Шиба вважає, що ринок повинен частково зберегти свою продовольчу специфіку, а також варто, щоб у приміщенні були виставкові площі. На думку градоначальника, «проект має дивитися вперед», «архітектура повинна приймати рішення завтрашнє, а не сьогоднішнє».
 
Георгій Шевчук також проінформував, що проект повинен враховувати новий генплан Луцька, розширення вулиці Глушець, передбачати сучасну забудову.
 
Врешті-решт, консенсусу щодо реконструкції Центрального ринку члени архітектурно-містобудівної ради не дійшли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
перехожий Показати IP 27 Лютого 2009 16:06
Хлопці. Навіщо винаходити новий ровер. Все рівно ми будемо по... Європи. Та візьміть відрядження, поїдьте до Парижу, подивіться як функціонують їхні ринки, і, повернувшись до дому, зробіть щось аналогічне. А то ви мені нагадуєте не хитруна Панчо, а романтика Дон Кіхота, який воює з вітряками. Щоправда з нашим українським колоритом: виконує замовлення чергового доморощеного глитая. Який за якусь бруднозелену купюру ладен вдавитися. Та Бог не фраєр, він все бачить...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus