USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У школах Волині перевіряли стан пожежної безпеки

27 Серпня 2008 13:30
Напередодні нового навчального року волинські рятувальники перевірили стан пожежної безпеки у школах Волині. Про це повідомляють 27 серпня «Волинські Новини».
 
Лічені дні залишилися до початку нового навчального року. У школах завершуються ремонт приміщень, впорядкування класів і тривають заходи щодо забезпечення пожежної безпеки. За інформацією центру пропаганди ГУ МНС у Волинській області, фахівці Головного управління МНС Волині разом із представниками обласного управління освіти  під час рейдових перевірок протипожежного стану навчальних закладів з’ясовували, чи спроможні волинські школи забезпечити належний рівень пожежної безпеки учнів у новому навчальному році.
                                                                                                                              
Загаломна Волині функціонує понад 300 загальноосвітніх навчальних закладів. Як засвідчили результати перевірок, їх протипожежний стан залишає бажати кращого. Нині усунення протипожежних недоліків на об’єктах освіти часто зводиться лише до того, що у школах виконують так звані «не бюджетні» заходи: проводять інструктажі з правил пожежної безпеки, призначають відповідальних осіб за протипожежний стан, а також створюють плани евакуації людей на випадок пожежі. Однак такі вагомі заходи, як обробка горищ вогнетривким розчином та обладнання приміщень навчальних закладів сигналізацією, дотепер потребує значних доопрацювань.
 
Як запевняє провідний фахівець обласного управління освіти Неля Ващук, виконання подібних заходів передбачає значні витрати, які освітяни самотужки неспроможні профінансувати. Відтак, обласне управління освіти планує звернутися до органів державної влади з проханням включити до бюджету на наступний рік кошти на виконання обробки горищ вогнетривким розчином та обладнання приміщень навчальних закладів сигналізацією.
 
Рейдова перевірка засвідчила ще одну «прогалину»: пожежні крани не укомплектовані пожежними рукавами та стволами. Зокрема така проблема є і в школах селищі міського типу Іваничі, ту селах Заболотці та Павлівка Іваничівського району й у більшості навчальних закладів обласного центру.
 
У багатьох навчальних закладів області вогнегасників недостатньо, а наявні засоби первинного пожежегасіння потребують технічного обслуговування. Саме така картина постала перед рейдовою комісією у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів селища Рокині Луцького району.
 
Інша ситуація у школах Рожищенського району. Як зауважила начальник відділу освіти Рожищенської РДА Антоніна Клімчук, навчальні заклади району повністю укомплектовані вогнегасниками, здійснено їх вчасне технічне обслуговування. У районі розпочали вирішувати й таку немаловажливу проблему, як випробування електромережі на опір ізоляції. «Станом на сьогодні у районі більш як у 50% шкіл  вже виконано цей протипожежний захід», – інформує провідний спеціаліст відділу освіти Рожищенської РДА Володимир Ольдах.
Зрештою, у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів села Переспа Рожищенського району, що зазнала чи не найбільших руйнувань під час буревію у 2007 році й обслуговує понад 20 сусідніх сіл, вдалося не тільки успішно завершити аварійно-відновлювальні роботи до початку навчального року, а й вжити чимало протипожежних заходів. Зокрема, за 2008 рік придбали близько десятка нових вогнегасників,  випробували електромережу на опір ізоляції, вдалося навіть вирішити проблему щодо внутрішнього водопостачання, відремонтувавши водонапірну башту. Це слугувало б взірцем для ЗОШ №1 в Іваничах, навчальних закладів сіл Суходоли, Галинівка, Березовичі та міста Устилуг Володимир-Волинського району, а також окремих шкіл Турійського, Локачинського та Луцького районів, де пожежні водойми перебувають у поганому стані.
«Готова до нового навчального року Рожищенська школа-гімназія №4,» – звітує директор навчального закладу Юрій Яблонський. Учасники рейдової комісії ознайомилися з наявною документацією, переконалися, що виконано заміри опору ізоляції на електроприладах, у справному стані й блискавкозахист. Щоправда, дотепер дерев’яні конструкції школи не просочені вогнетривким розчином, не обладнана й централізована пожежна сигналізація. Розуміючи усю важливість згаданих заходів, дирекція неспроможна їх вирішити через брак коштів.
 
З настанням 1 вересня учні сядуть за парти. І з-поміж дисциплін, які вони освоюватимуть, обов’язково буде предмет «Основи безпеки життєдіяльності». Проте важливо не тільки навчити дітей правильно діяти у випадку біди, необхідно вжити усіх можливих заходів, щоб цій біді запобігти. Адже про якість навчання йтиметься тільки тоді, коли учні на 100 відсотків будуть захищені у стінах рідної школи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus