USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька звершили освячення колива. ФОТО

8 Березня 2009 18:45
У п’ятницю, 6 березня, у Свято-Покровському кафедральному храмі Луцька була звершена Літургія Ранішосвячених Дарів, яку очолив клірик храму протоієрей Сергій Ющик, – інформують «Волинські Новини».
 
Згідно з Церковним Уставом, повідомили у прес-службі Волинської єпархії УПЦ (МП), після заамвонної молитви Літургії священнослужителі храму з благословення митрополит Ніфонта прочитали канон святому великомученику Феодору Тирону та освятили коливо.
Довідково:
Традиція освячення колива (відвареної пшениці з медом) пов’язана з пам’яттю святого великомученика Феодора Тирона, який допоміг християнам дотриматися посту та не порушити його через споживання їжі, принесеної в жертву ідолам. Імператор Юліан Відступник у 362 році під час першого тижня Великого посту наказав у місті Антіохії таємно кропити кров’ю ідоложертовних тварин всю їжу на ринках.
Антіохійському єпископу Євдоксію уві сні з’явився святий великомученик Феодор Тирон, спалений у 306 році за сповідання Христової віри, який відкрив йому таємне розпорядження імператора, та звелів, щоб християни першого тижня посту на базари не ходили, а в дома готували собі їжу – варили пшеничне зерно, мішали з медом і їли. У перекладі з грецької ця страва називалась «коливо». Християни так зробили й у перший тиждень зберегли свій піст у чистоті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus