USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Фестивалі, виставки, концерти: як розвивалося культурне життя Луцька протягом 2019

29 Лютого 2020 16:18
Щороку лучани відкривають для себе рідне місто з нового, несподіваного боку. Адже ритм життя у Луцьку – це не лише пульсація доріг, аромат кав’ярень, шепіт середньовічних мурів та віддалений голос кликуна. Численні заходи, фестивалі, змагання та інші цікавинки додають барв у життя нашого міста, чудово доповнюють різноманітні культурні й мистецькі проєкти.

Про цікаві заходи, що відбулися в Луцьку протягом 2019 року, розповідають на сайті міської ради.

Один з таких - фестиваль сім’ї Lutsk Family Fest, що відбувся у травні минулого року у центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, організований Волинським сімейним рухом за підтримки департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради, Волинської ради церков та соціально-відповідального бізнесу. Для лучан та гостей міста були запропоновані різноманітні конкурси, змагання, ігри та майстер-класи, орієнтовані на укріплення сім’ї та подружжя. Family Fest значну увагу приділив кожному члену сім’ї. Навіть маленькі лучани отримали змогу побачити свого батька в ролі супергероя, під час силового змагання із перетягування авто.



Луцьк — європейське місто. А отже 18 травня, з нагоди Дня Європи, традиційно відбулося багато цікавинок. Зокрема, міжнародна інтелектуальна гра “EuroBrainGame-2019” за участю школярів із Луцька, Бреста Республіки Білорусь, а також з міст Республіки Польща: Люблін, Жешув, Замость і Бартошицького повіту. Учні старших класів у змішаних командах змагалися у першості знань про ЄС, виконуючи завдання англійською мовою.

Виступи шкільних колективів, конкурси, розваги, майстерки, вікторини з подарунками, мистецька територія для дітей “Звуковий лабіринт “Музика вітру”, мистецький перформанс “Кохання крізь віки” - це лише частина заходів, що були організовані в Луцьку з нагоди Дня Європи.



Другий рік поспіль у Луцьку проводився фестиваль повітряних куль «Аеросфера» – родинне свято, концепція і програма якого дозволила кожній дитині відчути себе щасливою, а дорослі на мить опинилися у світі дитинства та розваг. Чимало лучан виявили бажання побачити рідне місто з висоти пташиного польоту, аби отримати незабутні враження на увесь рік.

А насолодитись неповторним звучанням рідного міста лучани змогли, взявши участь у арт-променаді «Так звучить Луцьк!», який відбувся у травні минулого року. Захід органічно поєднав історичну, культурну, мистецьку і просвітницьку складові. А тому Луцьк власною персоною став найкращими декораціями для митців, що виступали на його сцені.




Вдруге на військовому аеродромі у Луцьку відбувся Чемпіонат України з мото драг-рейсингу та Професійна Українська драг-рейсинг серія PRO UDRS, BELSHINA DRAGRACING PRO COMPETITIONS OF UKRAINE. У заході взяли участь спортсмени із Польщі, Німеччини, Латвії, Молдови, України та Румунії. Змагалися боліди класу Pro RWD, Pro AWD, Pro FWD, Мото 600, Мото 1000 та UNLIMITED. Вже під час кваліфікаційних заїздів професійні пілоти показали присутнім усе своє вміння та швидкість, розпалюючи бажання побачити справжні, напружені змагання.
Луцьк — місто із багатовіковою історією. Здається, вулички його старого міста досі дихають подіями минувшини, особливо — під час фестивалю середньовічного духу «Князівський бенкет». Минулого року захід розпочався на Театральному майдані із театралізованого дійства, під час якого князь Вітовт запросив лучан приєднатися до святкового бенкету. Монарх зі своєю свитою пройшов центральною пішохідною вулицею міста. Його супроводжували лицарі із клубу історичного середньовічного бою «Айна Бера», ансамбль старовинної та народної музики «Kings and Beggars», актори театру «ГаРмИдЕр» та Волинського обласного академічного театру ляльок, а також лучани у власному вбранні на історичну тематику.

Коронація князя Вітовта відбулась на Замковій площі, де протягом дня тривали турніри, майстер-класи, театралізовані та музичні виступи, середньовічні ігри та забави, спортивні змагання, квести.

Особливим дійством стало також святкування древнім Лучеськом свого 934-го Дня народження. З нагоди такої визначної події відбулася урочиста академія, що зібрала багатьох лучан, а також високоповажних гостей, які завітали до Луцька на День міста.
Родзинками святкової програми стали Інтеркультурний фестиваль «Палітра культур», Міжнародний турнір з футболу серед ветеранів, Святкова програма до Дня міста на проспекті Волі, Історичний перформанс «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І» з Ірмою Вітовською у головній ролі.


Візитівкою Луцька було й арт-шоу «Ніч в Луцькому замку. Саміт у Луцьку». Мешканці та гості нашого міста отримали змогу поринути у неповторну атмосферу середньовіччя, споглядаючи велич замку Любарта, розкіш королівської знаті, лицарські бої, легенди, історичні вистави, театр та музику, придворні танці, нічні екскурсії та частування за давніми рецептами.

Під час гостин у княжому граді гостей розважали театр історичного танцю «Джойссанс», театр стародавнього танцю «Belriguardo», караїмський ансамбль танцю «Birlik», гурти середньовічної музики «Hollóének Hungarica» та «Irdorath», а також вогняне шоу. Окрім цього, працювали окремі локації: фотозона «Княжий палац», «Монетний двір», художні перформанси, екскурсії, ремісничий ярмарок, презентація напоїв та страв середньовіччя.

Цікавим та інтелектуально насиченим продовженням яскравих подій минулого року у нашому місті став ІІ Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера». Протягом трьох днів поспіль, з 4 по 6 жовтня, у Луцьку виступали відомі автори та виконавці з України, Польщі та Білорусі. Майстри слова презентували свої нові книги, дискутуючи на важливі теми, а чудовим обрамленням фестивалю стала сучасна музика.

Культурне життя міста постійно розвивається і урізноманітнюється. Фестивалі, виставки, концерти, інші цікавинки відбуваюся у Луцьку впродовж року. Кожен лучанин може знайти щось своє та змістовно провести дозвілля.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus