USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

У центрі Луцька «на халяву» розливають медовуху, проводять майстер-клас із виробництва дідухів, а волинських колядок співають вихідці з Росії. ФОТО

10 Січня 2009 17:16
В обласному центрі Волині розпочався етно-фестиваль «Різдво  у Волинській родині» та регіональний конкурс медоварів «Питні меди-2009». Про це 10 січня інформує репортер «Волинських Новин».
 
У Луцьку в рамках етно-фестивалю «Різдво у Волинській родині», який триватиме 10 та 11 січня, народні майстри, фольклорні колективи демонструють відвідувачам Театрального майдану свої творчі здібності. Наприклад, ансамбль «Журавушки» із центру російської культури співає українських колядок. Лунає серед них і суто волинська – «Ой, там за гори». Колядниця Валентина Василевська стверджує, що «наша молодь повинна вчити колядок, а не попсу».
 
Майстриня Марія Кравчук із села Туличі Турійського району проводить у Народному домі «Просвіта» майстер-клас із виготовлення дідухів. «Дідух – це твір мистецтва, який може служити тисячу років і який взимку дарує нам частинку літа», – розповіла пані Кравчук. Для його виготовлення майстриня використовує жито, що було заготовлене ще у червні. Окрім того, обов’язковими компонентами є пшениця, льон, овес та польові квіти. Як стверджує жінка, у неї замовляв дідуха навіть Олег Скрипка.
 
Поруч бажаючі можуть придбати флористичні букети-обереги, які, за народними повір’ями, захищатимуть родину від біди та нечистої сили.
 
Також на Театральному майдані у Луцьку можна спробувати та придбати найрізноманітніші вироби із меду – від рідкого меду(медовухи), свічок із бджолиного воску, пилку до косметичних виробів – помад та бальзаму для шкіри.
 
Медовуху для дегустації усім охочим наливають безкоштовно. Готується ж вона, за словами медовара Ігора Романця зі Львова, за старовинними рецептами. У кожного пасічника – свій секрет, – розповідає він. Пан Романець готує свій рідкий мед не тільки на джерельній воді, а й додає до нього прянощі та трави.
 
Окрім того, досвідчені медівники консультують людей щодо корисних властивостей меду та продуктів із нього. Наприклад, пилок краще вживати у чистому вигляді, вживаючи по одній чайній ложці двічі на день, нічим не запиваючи, а просто розсмоктуючи у роті, – розповів бджільник із Хмельниччини Станіслав. Діабетикам ж рекомендують вживати гречаний мед, – додають інші пасічники.
 
Довідково:

Регіональний конкурс медоварів України у Луцьку – це останній, четвертий етап Першого регіонального конкурсу медоварів, який проводить Гільдія медоварів України. Конкурс стартував у Чернігові. Медовари Північного регіону України — Чернігівської, Сумської і Київської областей – представляли свою продукцію 22-23 листопада. Наступний регіональний конкурс медоварів, на якому свою продукцію представляли бджолярі Південного регіону, пройшов в Одесі 6-7 грудня. Регіональний конкурс медоварів Східної України відбувся в Харкові 20-21 грудня. І ось тепер, 10-11 січня, завершується Перший регіональний конкурс медоварів у Луцьку. Зі своєю продукцією на Волинь прибули медовари Волинської, Рівненської, Вінницької, Хмельницької, Тернопільської, Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської областей та Закарпаття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus