USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У вузах може бути дефіцит першокурсників

14 Листопада 2010 17:11
Наступного року українські вузи можуть відчути дефіцит першокурсників – у 2011 році буде вдвічі менше випускників, ніж у нинішньому.

Вони народилися в рік, який називають демографічною ямою. 1994 рік - пік безробіття та гіперінфляції. Багато сімей тоді не вирішувалися ставати батьками. Як результат - одинадцятикласників у нинішньому році майже вдвічі менше, ніж у попередньому, - пише УБР.

Цієї весни випускників було майже 340 тисяч. А наступного - буде лише 195 тисяч.

Держзамовлення зменшиться приблизно на чверть, кажуть у Міністерстві освіти. Не торкнеться це тільки інженерно-технічних і математичних напрямків, адже таких фахівців країні і так не вистачає. Урізати бюджетні місця будуть в основному на популярних серед абітурієнтів факультетах, чиї випускники і так поповнюють ряди безробітних.

А ось комерційні вузи, де навчання тільки платне, чекають великі проблеми. Вже в цьому році десятки таких університетів не добрали студентів. В деякі - заяви принесли взагалі тільки два-три абітурієнти. У 2011 такі ВНЗ або взагалі зникнуть, або будуть змушені об'єднаються, прогнозують у Міністерстві освіти.

Але труднощів з набором студентів на контракт чекають навіть ті університети, конкурс в яких традиційно високий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Випускник Показати IP 15 Листопада 2010 10:37
А ще набагато цікавіше, безпечніше, дешевше, навчвтись у Європі (наприклад у Польщі).
ND до Випускник Показати IP 15 Листопада 2010 14:23
Що означає "безпечніше"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus