USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У вузах радять «не будувати ілюзій» щодо вступу

7 Липня 2011 18:05
Волинське відділення КВУ, що аналізувало умови вступу до волинських вузів, назвало цьогорічну кампанію більш спокійною у порівняні з попередньою, однак не обійшлося без проблем: перебоїв з «електронним вступом», затягуванням з кількістю державних місць.

Голова правління Волинського відділення КВУ Юрій Кресак назвав реформування системи освіти протягом останніх 4 років позитивним і відмітив, що поменшало тих, які погано знають права абітурієнта.

«Перші дні вступу практично черг не було ні в ВНУ ні в ЛНТУ. І та електронна складова, яка була в цьому році сподобалася тим, що вона розширює можливості студента подати свої документи. А з іншого боку, решта вирішила, що не варто покладатися на електронні засоби зв’язку, бо там можливі збої», - каже Кресак.

За результатами опитування двох сотень вступників, яке проводило ВВ КВУ з 1 по 5 липня, 50% абітурієнтів жалілося на те, що не до кінця зрозуміли систему електронного вступу. 25% подобається система, однак бажають аби вона було швидшою. 10% новація не сподобалася.

За словами відповідального секретаря ВНУ Андрія Слащука менше 10% абітурієнтів скористаються електронною системою.

Кресак констатує, що волинські вступники поки не скаржаться на те, що їх в приймальних комісіях змушують писати заяви на платну форму навчання до ознайомлення з загальним рейтингом або ж на те, що з них вимагають направлення на профільні спеціальності від органів влади.

Серед негативу голова правління ВВ КВУ підтверджує, що вузи запізно отримали кількість держзамовлень – лише через тиждень після початку вступної кампанії.

Абітурієнтська культура росте

Відповідальний секретар приймальної комісії ЛНТУ Валентин Талах каже, що вдалося підняти рівень культури абітурієнта. Вступники «не розкидаються» документами у виші, а більш зважено підходять до вибору спеціальності.

Загалом, цього року кількість вступників зменшилася на 40% у зв’язку з невеликою кількістю випускників шкіл. ВНУ сподівається отримати близько семи тисяч заяв цього року на противагу 13,5 тисяч минулого.
Водночас збільшується кількість державного замовлення. Наприклад, в ЛНТУ – на 18 місць.

Збільшення кількості держзамовлення стосується не лише стаціонарних місць, а й заочних.

Крім того збільшилася кількість безкоштовних місць для абітурієнтів, що вже мають рівень молодшого спеціаліста.

Кількість пільговиків зменшилася

Представники вузів відмічають, що цього річ зменшилася кількість абітурієнтів, що користуються пільгами. Андрій Слащук таку динаміку пояснює гарною роботою прокуратури, яка перевіряла достовірність довідок.

Крім того, цього річ Міністерство освіти, науки, молоді та спорту встановило ліміт на кількість пільгових місць – не більше 25%. ЛНТУ таку планку встановило на рівні 15% усіх абітурієнтів, а ВНУ – від 15 до 25%. Слащук каже, що ще два роки тому з 900 першокурсників, 150 пройшли по пільгових умовах.

«Одні повинні бути двері в вуз – це знання. От наприклад, категорія інваліди 1-2 групи. Я розумію, біда. Наступна категорія сирота, так погано. Але людина повинна поступити в вуз. Набрав 124 – будь ласка прошу. Якщо не прошу, якщо не пройшов на державну форму навчання це повинні інші фонди оплачувати», - пропонує Валентин Талах.

«Якщо ти дитина шахтаря, так хай Міністерство вугільної промисловості і платить за тебе. Я розумію, що це жорстоко, але якщо твій батько загинув виконуючи обов’язки у міністерстві внутрішніх справ, то нехай міністерство внутрішніх справ і платить. Можна ж знайти відповідальну особу, яка повинна платити. А якщо ти дійсно пройшов конкурс – вчись безплатно», - говорить представник ЛНТУ.

Загалом пільговими умовами для вступу залишаються статус сироти чи особи під піклуванням , інвалідність 1-2 групи, інвалідність особи до 18 років, особи, яким відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про підвищення престижності шахтарської праці» надане таке право та дітям, чиї батьки загинули або стали інвалідами під час виконання військового обов’язку, захисту правопорядку або тих, які постраждали під час роботи на вугледобувних підприємствах.

Вступникам радять тверезо оцінювати шанси

При подачі документів до вузу Талах радить в першу чергу звернути увагу на кількість державних місць на спеціальності, які обрав абітурієнт і оцінити свої шанси у вступі на безкоштовну форму навчання.
Секретар радить не плутати ліцензію та державне замовлення. Перший показник визначає загальну кількість місць на спеціальність, а державне замовлення – на безоплатній основі

«Ті, хто має кількість балів 150 за предмет – це вже шанс на державне навчання...Якщо людина має 124 бала чи 130 – не будуйте ілюзій. Ви не можете поступити на державну форму навчання в будь-якому вузі. Чудо не трапиться, навіть в такій кризовій демографічній ситуації», - каже Талах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus