USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Учасники Революції Гідності: «На Майдані відчули, що ми українці»

8 Березня 2017 16:45
«Знаєте, оце я вам розповідаю і відчуваю, як мороз шкірою іде», – зізнається учасник Революції Гідності Сергій Козуля. Три роки минуло від тих подій, а йому й досі болить. І не тільки рука, яку пошкодив озвірілий беркутівець. Пам’ять болить…

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 56).

Усією сім’єю – на Майдан

Лідія і Сергій Козулі з села Воля, що у Ковельському районі, відстояли увесь Майдан, незважаючи на те, що обом було вже за 60. Спочатку поїхав Сергій, потім син Ярослав, а тоді вже доєдналися і внучка Юля (донька найстаршої з нащадків Козуль Валентини), і пані Лідія.

Вони й донині пам’ятають усе в найдрібніших деталях. Як одними з перших прибули у ті холодні грудневі дні до Києва. Пережили на Майдані найважчі дні штурмів, дивом уникнули смерті та знайшли справжніх побратимів і друзів.

«Ми з дружиною були й на Помаранчевій революції. Коли у 2013 році в країні таке почалося, то я відразу вирушив до Києва, а жінка залишилася вдома на господарстві. Розумів, що від нас залежить доля людей – друзів, дітей, онуків. Прагнув зробити все можливе, аби покращити їхнє життя та життя нашої країни. Я відчув патріотизм на повні груди, коли стояли біля Будинку профспілок і почався штурм. Одне тільки крутилося в голові: якщо не ми, то хто? Звісно, було страшно. Особливо – бачити вбивства на власні очі. Але я розумів: якщо зараз цього не зробити, то вже завтра я не зможу вільно гуляти вулицями, повноцінно жити. Нині, сяк-так аналізуючи події тих днів, розумію, скільки було моментів, коли я насправді міг просто не повернутися додому з Майдану... Беркутівці під ноги кидали гранату і вона там розривалася. Було, на барикадах куля летіла біля мене: залишився живий, бо не влучила... Але що більше нас беркутня шарпала, то твердіше ми стояли...» – каже Сергій Козуля.
За словами чоловіка, перші дні на Майдані було тихо. Удень стояли, а ввечері йшли спати у хостел. Бронювали ліжко на чотирьох. Хтось спав, хтось сидів поруч і тільки вдавав, що спить. А потім стався перший штурм, з 10 на 11 грудня.

«Політики годували нас тими обіцянками. Стверджували, що у них є план. Запевняли, що все спокійно буде, – каже чоловік. – Того вечора хлопці вже каші наварили й спальні місця підготували. Дивлюся, нас уже оточили, а намет завалили. І тільки тітушки скрізь та міліція. Узяв свою стару каску, одягнув одну куртку, а на неї – ще й дублянку. Вона мене й урятувала, коли нас із брандспойтів поливали. Холодно було. Мороз. То я мокру одіж зняв, а в сухій залишився. Так ми тоді перший штурм вистояли. Я відразу зателефонував додому і повідомив, що живий-здоровий».

Не стрималася і поїхала до чоловіка

«Вмикала телевізор і слідкувала за подіями. Це було щось страшне. Серце розривалося, – долучається до розмови пані Лідія. – Не спала жодної ночі. Усі мої були на Майдані, тож під кінець 2013 року не витримала і поїхала до Сергія. А вдома бичок, свині, усе господарство залишилося. За всім треба було доглядати. То я поїду, побуду там кілька днів – і назад вертаюся».

Лідія Козуля каже, що спочатку навіть не вірила, що беркутівці будуть у натовп стріляти. Вона і ще кілька жінок їх навіть просили: «Хлопці, змилуйтеся над нами, не стріляйте. Ми вас як матері благаємо». Але 19 січня, на Водохреще, усе вже було сплановано та підготовлено. Автобуси стояли, а біля них – бензин, шини. І беркутівці вишикувалися.

«Пішли ми на Європейську площу, – пригадує жінка. – А там уже почалося щось страшне. Думаю, як почнуть зараз стріляти, то буде біда. Хлопець-беркутівець біля нас був, такий гарний, голубоокий, усе мене запевняв: «Ні, ми не стрілятимемо. Стоятимемо, поки ваші не відійдуть». А там уже й гранати почали кидати. Газу було повно. Думала, що від нього задихнуся. Щастя, що хтось дав мені м’ятну цукерку, і кашель заспокоївся. Відразу попередили, щоб не промивали очі водою, а тільки молоком. Після цього я поїхала додому, більше не витримала. А чоловік залишився».

Однак довго всидіти удома пані Лідія не змогла і знову до Києва вирушила.

«Уранці 18 лютого почали колони шикуватися. Пішли ми до Верховної Ради. Я почала бантики синьо-жовті хлопцям-беркутівцям в’язати. Мене люди питали, нащо в’яжу, їм, мовляв, байдуже до України. А я не вірила, казала: «Я їм до серця в’яжу. Хіба ж вони не такі українці, як ми?» – розповідає жінка, не стримуючи сліз.

Лідія каже, що за кілька метрів від неї граната розірвалася і оглушила. Вона була ще з однією жінкою, то та навіть не побачила. Тільки сказала, що її хтось у лікоть вдарив, а виявляється, це були осколки.

«Уже газу на Майдані було повно. Багато людей тоді спалило ним легені. Я відшукала свого Сергія, він порадив мені спускатися до Дніпра, бо там безпечніше. Треба було йти через сніг і бруд, подумала: куди ж пхатися з тої кручі в той Дніпро? А беркутівців уже було й там повно, одна сталь: і каски, і щити. Хотіла провести знайому Олю до Дніпра і повернутися назад, бо ж син та чоловік там залишилися. Як же я їх могла покинути? Але тут беркутівці налетіли, і нам уже дороги назад не було. Яким шляхом я вибігала з Маріїнського парку – не знаю. Адже там скрізь огорожа. Як через неї перелізла – не пам’ятаю. Це був жах. Люди лізли одне на одного, рятувалися. За нами котилися клуби газу. З Інститутської уже почали стріляти. Робилося невідомо що. Бігала й шукала, де мої хлопці. Поміж людей протискалася, дехто з них уже не міг іти, то повз».

Сергія Козулю тоді поранили в руку, доб­ре, що мав на собі ще бронежилет і каску. Дивом урятувався.

«Уже руки не відчував. Каска теж була погнута. Усе в крові було. Дивлюся – то одного убили, то іншого. Де у мене та сила взялася, не знаю, бо вдалося вирватися. Стояли сміттєві контейнери, то я туди прорвався», – каже він.

Пізніше очевидці розповіли чоловікові, що куля від нього у міліметрах пролетіла. А тих, хто не встиг утекти, тітушки добили.

«Складали людей на купи. Там і мертві, і живі були. Якщо бачили, що хтось ворушиться, тому швидку викликали й відвозили. І все було всипано квітами, які кияни приносили щодня. Мізки по стіні були розмазані... Ще через місяць туди приходили, а кров так і не змилася, – пригадує жінка. – Я не могла стримати сліз. Несли тих хлопчиків таких юних, а вони всі ніби усміхалися. Усіх їх у Михайлівський собор заносили».

Після революції – на війну

Лідія каже, що її життя після Майдану дуже змінилося. Воно ніби розділилося на «до» і «після». Вона запевняє, що навіть характер став інакшим. Тепер жінка не така терпелива, як була колись.

«Можу зірватися і плакати через усе, – зізнається вона. – Просто так. Без причини. За день по 30 хлопців відспівували, оплакували. Годі таке побачити і залишитися байдужим, черствим. Знаю людей, які тепер кажуть, що через революцію у нас війна. Неправда! Війна давно мала розпочатися. Якби не Майдан, то віддали б нас до Росії – і все».

Революція Гідності перемогла, і коли почалася анексія Криму, Козулі не збиралися відсиджуватися вдома. У 63 роки Сергій вирішив піти добровольцем на війну. А з ним – і внучка, і син.
«Приїздила до них у Старобільськ як волонтер. Возили ми туди продукти. Кажу до чоловіка: «Віддай хоч сина, щоб було кому свиню заколоти». Ярослава таки забрала, а ті двоє залишилися. Син ще туди рвався, але я вже його не відпустила», – пригадує вона.

До речі, внучка Юля зустріла на полігоні кохання – Олександра Гребенюка. Дідусь розповідає, що спочатку Саша навіть підсміювався з неї, мовляв, жінка на фронті не годиться. Однак потім закохався, а невдовзі й весілля відгуляли.

«Внучка дуже рвалася на фронт, – каже чоловік. – Але я їй заборонив на війну їхати. Сказав, що нема їй там що робити. Мене в АТО також не взяли, бо мав уже за 60 літ. Важко мені там було. Навіть жартував: «Хлопці, я не доживу до тих боїв. Помру на полігоні».

Козулі розповідають, що завжди були патріотами і любили Україну. А відзначилися ще у 1990 році.

«Наша донька у Львові навчалася, – каже Лідія. – Я до неї поїхала і побачила, що там уже українські прапори висять. Як додому повернулася, то все чоловікові розповіла. Той, довго не думаючи, узяв свою найновішу голубу сорочку, мої жовтогарячі штори з пошти (я там усе життя пропрацювала), розпоров і пошив український прапор. Уночі виліз на вершечок школи й почепив його там».

«Ох і радості тоді було, – каже Сергій Козуля. – Усе думав, що вже незалежна Україна буде. Лізу по тій драбині і собі наспівую: «За Україну, за її волю...». Прийшов на роботу, а голова колгоспу й каже, що то я зробив, бо більше на таке ніхто не наважився б».

Жінка пригадує, що наступного дня у село приїхало кілька машин з кадебешниками. Але усе обійшлося, і чоловіка вони не займали.

Подружжя Козуль – не лише патріоти, а й активні громадські діячі. Сергій – член волонтерського підрозділу «Вбережу». Лідія також волонтерить і часто їздить на схід. Вони вірять, що Україна буде вільною, а війна обов’язково закінчиться.

«Хоч нас на Майдані й побили, – каже жінка, – але ми здобули там силу, відчули, що українці».

Лілія БОНДАР

Фото автора

Ковельський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus