USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

21 листопада: свята, події, факти. Всесвітній день телебачення і День гідності та свободи в Україні

21 Листопада 2023 00:00
З 2017 року 21 листопада в Україні святкують День гідності та свободи. Це національне свято має надзвичайно важливе значення для кожного українця. Його мета – затвердити прагнення громадян України до демократії, справедливості, свободи та схвалити рух до майбутнього в Європі.

Сьогодні в Україні – День десантно-шурмових військ ЗСУ.

Також сьогодні – Всесвітній день вітань, Всесвітній день рибальства, Всесвітній день телебачення, Європейський день обізнаності про муковісцидоз, Всесвітній день боротьби з розщепленням хребта, Всесвітній день сукні, День «Використовуйте менше матеріалу», День без музики, День фальшивих зізнань.

У Греції та Бангладеш – День збройних сил, в Аргентині – День медсестри, у Сербії – День пам’яті Генеральної рамкової угоди, в Японії – День смаженої курки, у Венесуелі – День студента, у США – День штату Північна Кароліна, Національний день пряників, Національний день фаршу, у Бразилії – Національний день гомеопатії.

Православна церква України святкує Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Іменини відзначають Олексій, Архип, Опанас, Борис, Василь, Володимир, Вольдемар, Іван, Ілля, Максим, Марк, Михайло, Павло, Петро, ​​Сава, Теодор, Федір, Яків, Ян, Ярополк, Параска.

Народилися

21 листопада народилися філософ, письменник Вольтер, етнограф, громадський діяч Андрій Маркевич, композитор Михайло Вериківський, актор і режисер Ярослав Геляс, народний художник України, ілюстратор Сергій Якутович, актриса, авторка пісень, співачка та композиторка Бйорк, співачка з Канади Карлі Рей Джепсен.

Події

1620 – після тримісячного плавання на кораблі «Мейфлавер» сім'ї англійських переселенців-пуритан висаджуються в Північній Америці – у районі мису Код.

1783 – у небо над Парижем піднялася перша повітряна куля, яку пілотувала людина, братів Жозефа-Мішеля і Жака-Етьєнна Монгольф’є.

1806 – Наполеон оголосив «континентальну блокаду» Великої Британії.

1877 – Томас Едісон представив свій фонограф.

1916 – потонув «Британнік», корабель-близнюк «Титаніка», налетівши на німецьку міну.

1918 – у Львові встановлено польську владу. Уряд ЗУНР переїжджає до Тернополя, згодом до Станіславова.

1919 – укладено «Договір між союзними державами і Польщею про Східну Галичину», який передбачав передання на 25 років Галичини до складу Польської республіки з обов'язковим забезпеченням їй автономного статусу.

1920 – армія УНР перейшла Збруч на територію Польської держави, де була інтернована в таборах.

1921 – більшовики розстріляли під містом Базаром 359 полонених українських вояків, учасників Другого зимового походу (розстріли тривали до 23 листопада).

1941 – в СРСР запроваджено податок на холостяків.

1947 – у Нью-Йорку засновано Панамериканську українську конференцію. 1948 року було утворено Координаційний Осередок Українських Громадських Організацій в Європі. Після тривалої підготовки в листопаді 1967 року на з'їзді в Нью-Йорку утворено Світовий Конгрес Вільних Українців (СКВУ), який об'єднав усі крайові та міжкрайові українські організації діаспори.

1962 – президент США Джон Кеннеді зняв блокаду Куби.

2004 – в Україні проходив другий тур виборів Президента України. О 20:40 на Майдані Незалежності близько 20 тисяч прихильників кандидата в Президенти України Віктора Ющенка розпочали акцію з оприлюднення підсумків паралельного підрахунку результатів другого туру виборів. Розпочалася Помаранчева революція.

2013 – в Україні почалася Революція Гідності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олексій Показати IP 21 Листопада 2023 07:52
Нажаль для чоловіків свободи немає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus