USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Учені відтворили обличчя неандерталки, яка жила 75 тисяч років тому

4 Травня 2024 00:16
Учені реконструювали обличчя неандертальської жінки, яка жила 75 тисяч років тому. Експерти-палеохудожники створили 3D-модель.

Про це йдеться у документальному фільмі BBC Studios під назвою «Секрети неандертальців», передає Бабель.

Череп жінки, з якої побудували модель, знайшли печері Шанідар в Іракському Курдистані. Це культове місце, де в 1950-х роках археологи віднайшли рештки щонайменше десяти неандертальців.

У 2015 році група британських вчених натрапила на новий скелет Shanidar Z, який складався з більшої частини верхньої половини тіла людини, включаючи хребет, плечі та руки. Однак череп був розчавлений до товщини два сантиметри.
Читати ще: Вчені реконструювали обличчя дівчини, яку принесли в жертву понад 500 років тому в Андах

Фрагменти черепа доставили до Великої Британії, а потім дослідники розпочали кропіткий процес їхньої стабілізації та подальшого складання. Археологи-реставратори працювали над головоломкою понад рік.

Реконструйований череп відсканували, а на 3D-друк його передали голландським художникам Адрі та Альфонсу Кеннісам.

Учені припускають, що жінка, чий скелет знайшли, померла десь у 45 років, бо про це свідчать її зуби, стерті майже до кореня.

Читати ще: Неандертальці виготовляли клей ще 40 тисяч років тому, – дослідження

Неандертальці – це підвид людини пізнього плейстоцену, що населяв Європу й західну Азію у 230000—27000 роках до нашої ери. Є переконання, що неандертальці не є еволюційними попередниками сучасних людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Таврійа Показати IP 4 Травня 2024 07:11
На бапкіна похожа

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus