USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Учені знайшли під поверхнею Землі дно стародавнього океану

12 Квітня 2023 00:57
Учені відкрили щось раніше невідоме: стародавнє дно океану, яке може охоплювати ядро нашої планети.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Science Alert.

Цей тонкий, але щільний шар знаходиться приблизно на 2900 кілометрів нижче поверхні, на межі ядра і мантії.

Геологи використовували 15 станцій моніторингу, похованих в льодах Антарктиди, для картографування сейсмічних хвиль від землетрусів за три роки. Те, як ці хвилі рухаються і відскакують, показує склад матеріалу всередині Землі.

«Товщина матеріалу варіюється від декількох кілометрів до десятків кілометрів. Це говорить про те, що ми бачимо гори в ядрі, які в деяких місцях в п’ять разів перевищують висоту гори Еверест», – кажуть дослідники.

На думку вчених, ці шари, швидше за все, являють собою океанічну кору, поховану мільйони років тому.

Є також припущення, що ця стародавня океанічна кора могла бути «обгорнута» навколо всього ядра. Однак зараз стверджувати це напевно немає можливості. Майбутні сейсмічні дослідження повинні доповнити загальну картину.

За словами вчених, раніше ядро Землі оберталося швидше, ніж мантія, проте ситуація змінилася. Згідно з останніми даними, з 2009 року обертання внутрішнього ядра нашої планети сповільнюється.

Вчені кажуть, що зараз обертання ядра практично припинилося і навіть може початися в зворотньому напрямку. Дослідники запевняють, що це не завдасть відчутного впливу на магнітне поле Землі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ліпіни Показати IP 12 Квітня 2023 08:24
а яка температура ядра?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus