USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

УДАР закликає на Майдан не за прапори, а за майбутнє. ІНТЕРВ’Ю

26 Листопада 2013 18:10
Про перешкоди на шляху волинських мітингувальників до Києва, провокації навколо луцького Євромайдану, його майбутнє та те, чому потрібно підтримати Євромайдан розповіли Волинським Новинам народний депутат України, голова Волинської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка» Юрій Савчук та голова виконавчого комітету Волинської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка» Ігор Алексєєв.

Чому «УДАР» вирішив долучитися до акції та вийти на Майдан?

Юрій Савчук: «УДАР» долучився, як долучилася «Батьківщина» і «Свобода», тому що акцію розпочали люди. Я з п’ятниці щодня там, і можу сказати, що рівень громадської свідомості у людей такий, що вони самі розуміють - це необхідна життєва річ сьогодні для українського народу.

Дехто порівнює Євромайдан з 2004 роком та стверджує, що зараз немає такої активності, не вдається активізувати населення та, нібито, всі розчаровані, яка Ваша думка з цього приводу?

Юрій Савчук: Той факт, що я особисто бачив 70-100 тисяч людей на площі у неділю багато про що говорить. Ця акція, в першу чергу, не політизована. Якщо у 2004 році Майдан був політизованою акцією, то сьогодні цю акцію почав сам народ України, і вже долучилися опозиційні політичні партії. Вчора я був цілу ніч, з 12 години до 8 ранку на Європейському Майдані, де чітко було видно, що люди прийшли не для того, аби послухати виступи народних депутатів чи лідерів партій. Люди спілкуються між собою, кожен охочий бере мікрофон і розповідає про те, що відбувається навколо, про те, які він бачить пріоритети сьогодні, коли ми йдемо в Європу, а не в Митний союз. Люди один одного розуміють, це дуже важливо, вони навчилися терпіти і слухати.



З яких регіонів переважно доводилося бачити людей на Майдані у Києві? Чи переважають представники західних областей?

Юрій Савчук: З усієї України – з Криму, зі Львова, з Волині, Рівного. Люди їдуть з усіх регіонів.

Луцькі УДАРівці у Києві з першого дня?

Юрій Савчук: Так, лучани приїжджали, підтримували, і сьогодні ми підтримуємо Волинський Майдан, який відбувається на підтримку Євромайдану у Києві, це спільна мета, народна мета, перш за все.

Як ви прокоментуєте інформацію про те, що вашому лідеру Віталію Кличку перешкоджали потрапити в Україну під час Євромайдану? Хто може бути в цьому зацікавлений?

Юрій Савчук: Це риторичне запитання, тому що сам факт того, що не відбулася посадка літака, і те, що його спрямували аж у Кривий Ріг говорить про себе. Проте Віталій Володимирович з нами, він був вчора на площі, він буде там і сьогодні. Всі лідери опозиції підтримують цю акцію, в тому числі і наш лідер. Він є взірцем європейського представника в Україні.

МАЙДАН НАПЕРЕДОДНІ ВІЛЬНЮСЬКОГО САМІТУ

Наближається ключовий день – 28 листопада, дата Вільнюського саміту. Як розвиватимуться події на Майдані, якщо Угоду про Асоціацію не підпишуть?

Юрій Савчук: Майдан налаштований стояти до останнього. Майдан хоче добитися тієї цілі, яка є життєво необхідною вимогою – бути в Європі. Україна – це Європа, і це не просто гасло, це порозуміння людей, які там перебувають. Акція триватиме мінімум до 29 листопада, а далі будемо дивитися, як буде розвиватися ситуація. Ви ж розумієте, що все йде незаплановано, ніхто не думав, що сьогоднішній Прем’єр-міністр прийме таке безглузде рішення. Як можна взагалі так поставитися до людей і до країни? Як можна було прийняти рішення про зупинення підготовки до підписання Угоди? Як можна було не чути голосу народу? Це нонсенс, тому люди будуть добиватися своєї правди.

Зараз багато місцевих рад висловлюють недовіру Уряду, піднімається питання про імпічмент Президента. Як Ви оцінюєте можливість змінити керівництво держави найближчим часом?

Юрій Савчук: Мене тішить факт, що сьогодні ми щойно повернулися з сесії районної ради, де була підтримана євроінтеграція України, вчора відбулася сесія міської ради, де теж підтримали волю народу України, завтра збереться обласна рада. Все залежить від нас з вами, від народу України. Якщо ми приймемо рішення, і кожен буде один за одного стояти і добиватися правди, тоді можливі й такі речі.

ЛУЦЬКИЙ ЄВРОМАЙДАН: ЗАВДАННЯ І МАЙБУТНЄ

Як ви оцінюєте перспективи луцького Євромайдану і коли «УДАР» до нього долучився?

Ігор Алексєєв: З першого дня волинський «УДАР» долучився до Майдану, до тих молодих людей, які його організували, честь їм і хвала. «УДАР» активно долучився також до віче і до його організації. В якийсь момент «УДАР» на рівні з іншими опозиційними партіями зробив достатньо для того, щоб з’явився Координаційний комітет Майдану, який від сьогодні, дай Бог, буде успішно працювати. Практично з найперших днів ми намагаємося реалізувати на Волині основну концепцію «УДАРу», яку озвучив Віталій Кличко: Україна – це Європа. Це один з основних меседжів «УДАРу», один з основних принципів, які несе Кличко, людина, яка доволі знана в світі і може порівняти, як живемо ми і як живуть цивілізовані країни.

Сьогодні основне завдання волинського «УДАРу» – це втримати ті перемоги і здобутки, які вже є, підтримати, «підперти» Київський Майдан усіма можливими та неможливими способами, і я вважаю, що кожен журналіст, кожне видання повинно, своєю чергою, багато зробити, щоб люди розуміли, чому Європа, а не Росія. Зараз влада починає атакувати інформаційно у відповідь «ви не знаєте, що таке Європа, ви не знаєте, куди ви йдете, все буде погано». Я свідомо розумію, що навіть ставши повноправним членом Європейського Союзу, манна з неба не посиплеться і мільйонерами усі не стануть. Але в нас, як мінімум, з’являться нормальні, цивілізовані, людські правила гри, в нас з’явиться перспектива, завтрашній день. Так, він буде складний. Так, Прибалтика жила два роки на дровах, тому що Росія образилася і перекрила газ. Від того, що ми сьогодні зробимо для завтрашнього дня залежить те, яким він буде. Ми повинні активно дбати про свій завтрашній день, активно лобіювати інтереси своєї родини, міста, області та країни.



Чому губернатор Волині боїться підписання Угоди

Вчора голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук заявив про те, що курс на євроінтеграцію лишається незмінним, але він застеріг, що попереду велика домашня робота для України, тому не варто поспішати з підписанням Угоди. Наскільки об’єктивною Ви вважаєте його позицію?

Ігор Алексєєв: Я дуже радий, що Борис Петрович Клімчук не та людина, яка має право давати домашнє завдання Україні, Богу дякувати. Він має право висловлювати свою точку зору. Я розумію, що він заангажований, працює у якійсь системі координат, можливо, кимось жорстко контрольованій. Тим не менше, позиція губернатора Волині могла б бути більш проєвропейською, оскільки ми межуємо безпосередньо з Європейським Союзом. Якщо не ми, то хто тоді має бути носієм проєвропейської ідеї в Україні? Губернатор використовує риторику спілкування, як з маленькими дітьми – домашнє завдання, плавання в басейні, я це все розумію, він має право це робити, але це дивує. Тому що, навіть якщо відійти від політичної риторики, з точки зору економіки будь-яка область, яка межує з Євросоюзом, виграє гіперсуттєво під час підписання цієї Угоди. Ми здобудемо масу дивідендів, в тому числі економічних. Наше завдання – навчитися ними користуватися.

Якщо Борис Петрович боїться, що не впорається з новітніми економічними механізмами, це одне. Він лякав людей тим, що там жорстка бізнесова конкурентна ніша. Так, але там, своєю чергою, дуже жорсткий менеджмент, а Борис Петрович сам менеджер. Можливо, в нього є застереження стосовно його рівня менеджменту, вміння правильно позиціювати регіон під час переговорів з іноземними партнерами. Маса чинників, єдине дивує, Борис Петрович не вперше робить оригінальні заяви, але позиція дуже дивна. Я думаю, що він з часом одумається і все ж таки підтримає шлях євроінтеграції та рішення, дай Бог, обласної ради. Завтра планується позачергова сесія і є дуже великі сподівання, що, можливо, тоді Борис Петрович змінить риторику та свою точку зору.

З’являлася інформація про те, що проти луцького Євромайдану виникали провокації. Які інциденти траплялися?

Ігор Алексєєв: Було декілька таких інцидентів, сплановані і не сплановані, але це нормальний процес, тому що, якщо якийсь механізм починає працювати, не завжди це усіх влаштовує. Було, як мінімум, дві провокації, які, на мою думку, були організовані. Так, група молодиків приблизно з 30 осіб намагалася фізично тиснути на активістів на Майдані та наше пряме втручання врегулювало ситуацію. Другий інцидент – група людей намагалася брутально влаштувати бійку, тобто перевести спілкування з активістами майдану в кримінальну «битовуху». Комусь дуже хотілося, щоб з’явилася підстава офіційно, законно закрити Євромайдан. Після вчорашньої сесії міської ради, де в рішенні було вказано, що у людей є офіційний дозвіл, що є підтримка Луцької міської ради, думаю, ці спроби будуть зупинені. Те, що демонструють люди, які намагалися зірвати Євромайдан, робиться доволі недолуго, можливо, вони це зрозуміють та припинять.

Ви зверталися в правоохоронні органи з приводу інцидентів?

Ігор Алексєєв: Так, я особисто та мої колеги апелювали до правоохоронців. Якщо говорити про випадок з тридцятьма молодиками, то, до честі нашої міліції, вона доволі швидко відреагувала, приїхав оперативний черговий, приїхало декілька нарядів, реакція була належною та швидкою. Ситуація вирівнялася і все в нормі.

СТУДЕНТІВ ЗАКЛИКАЮТЬ ЗАХИЩАТИ НЕ ПРАПОР, А МАЙБУТНЄ ВЛАСНОГО ДИПЛОМУ

Після луцького віча багато хто, коментуючи подію, звертав увагу на те, що серед присутніх було не надто багато молодих людей. Яка Ваша думка з цього приводу?

Ігор Алексєєв: Насправді, цей новітній Майдан організували молоді люди, стержнем цього всього руху є переважно позапартійні та партійні молоді люди, громадські діячі. Якщо ми подивимося відео та фото, то побачимо, що молодих людей було більш ніж достатньо. Тому ця концепція, яку хтось озвучує, про те, що молодим людям все рівно, байдуже і так далі – абсолютна нісенітниця. Саме молоді люди без заклику політичних партій самоорганізувалися і виставили перші намети на нашому луцькому Майдані. Ініціатива належала молодим, інше питання в кількості молодих людей, в загальній напрузі, яку завжди в суспільстві створювали молоді люди.

Будь-яке студентство – це завжди рушій революції. Відповідно, студенти беруть в цьому активну участь, ми сподіваємося, що їх більшатиме. І не потрібно, щоб вони приходили під наш прапор чи під прапор іншої партії. Вони повинні прийти та відстояти майбутнє свого диплому, свою перспективу. Тому що, якщо нас повернуть до Росії, Європа чітко заявляє, що в такому разі будь-які перспективі в Європі будуть примарними. В нас дуже багато молодих людей бачать свою перспективу кар’єрного розвитку або в українській Європі, або в Європі взагалі. Більшість з них усвідомлює, що, якщо Європа займе жорстку позицію щодо наших кадрів, нашої освіти, то котування вищої освіти в Україні буде ще нижчим. Я вважаю, що вища освіта в Україні просто є, а для того, щоб диплом українського вишу цінувався в Європі, над цим треба дуже багато працювати. В тому числі, самим студентам. Зараз їх багато в Польщі та інших європейських країнах і майже завжди наші студенти одні з найкращих. Тому втрата цієї перспективи повинна бути дуже болючою для студентства. Мова йде не про захист чийогось прапора, а про захист свого завтрашнього дня.

Погіршуються погодні умови, триває похолодання. Як готується луцький Євромайдан до цього?

Ігор Алексєєв: Вчора ми організували Координаційний комітет, визначили людей, які будуть займатися технічними питаннями, виставили декілька нових великих наметів на Майдані, зараз триває активна робота щодо їхнього опалення, благоустрою. Тобто, є ідея зробити перебування активістів на Майдані максимально комфортним.

ХТО ЗБІЛЬШУВАТИМЕ КОЕФІЦІЄНТ КОРИСНОЇ ДІЇ ЛУЦЬКОГО ЄВРОМАЙДАНУ

З якою метою створений Координаційний комітет і чи є у ньому ієрархія, голова?

Ігор Алексєєв: Ні, голови там немає, до складу комітету ввійшли представники опозиційних політичних сил, громадські діячі. Основна його мета в назві – координувати те, що відбувається, тому що будь-який хаос врешті знищує себе сам. Координація серед тих людей, які готові боротися, витрачати свій час, сили , енергію, гроші повинні бути. Це суттєво збільшить коефіцієнт корисної дії громади. Коли механізм працює злагоджено, грамотно, швидко і рухається в певному напрямку, тоді добре всім. Такі речі не можуть відбуватися в Україні без партій, але партії в цій ситуації не повинні бути домінуючими. Наприклад, «УДАР» завжди декларував свій проєвропейський напрям, але це не означає, що попереду колони повинен бути прапор «УДАРу» ч іншої партії. «УДАР» повинен зараз робити те, що він завжди декларував – допомагати людям йти в цьому напрямку. Обов’язок нашої структури зараз – зробити все, щоб якомога більше людей вийшло та сказало своє «ні» тому «беспредєлу», який робить, зокрема, пан Азаров.

Чи багато представників «УДАРу» з Волині зараз перебуває у Києві?

Ігор Алексєєв: Наразі представників Волині там є декілька тисяч. Точної цифри я не можу сказати, тому що дуже багато людей їдуть повз партійні офіси. Хтось просить допомогти дістатися в «УДАРу», хтось – в «Батьківщини» та «Свободи», хтось сідає у власний автомобіль і їде, таких випадків дуже багато. Щодо партійців, їх зараз приблизно 300 осіб на Майдані у Києві. Значна частина з них поїхала без всяких розпоряджень, прохань, вони просто поставили нас перед фактом, що їдуть на Майдан.

Чи виникають перешкоди на шляху мітингувальників до Києва? Під час оперативної наради Борис Клімчук застерігав людей, говорячи, що погіршуються погодні умови і ейфорія може призвести до нещасних випадків.

Ігор Алексєєв: Я ціную фантазію Бориса Петровича, дуже приємно, що наш губернатор піклується про людей, сподіваємося, що це щиро. Перешкоди виникають, і доволі системно. Ми спілкувалися з чотирма перевізниками, з якими наша партія періодично співпрацює, всі в один голос відмовляються. Кажуть «хлопці, ми вас завеземо, повернемося, а в нас заберуть ліцензію». Я запитував їх, хто погрожує та пропонував розбиратися, піднімати це питання – «ні, якщо я щось десь скажу, у мене заберуть ліцензію, я втрачу бізнес, а у мене сім’я, діти».

Був прикрий інцидент з людьми, які хотіли відвідати Києво-Печерську лавру. Вони доїхали до об’їзної, простояли чотири години. Після того,як вони показали список паломників та всі потрібні документи, їх все одно не пустили, пояснивши, що транспортний засіб не відповідає якимось вимогам. Це ж саме стосується автобусів – якщо їде автобус, в якому понад 15-17 місць і він не маршрутний, він може простояти біля поста ДАІ 2-3 години на проміжку між Житомиром та Києвом. Стосовно виїзду з Луцька, поки явних тисків немає. Єдине – нашим перевізникам хтось чітко пояснив, що якщо вирушить хоча б один автобус з Луцька на Майдан з мітингувальниками, то вони втратять бізнес.

Як луцький Майдан готується до вирішального дня 28 листопада і як планує діяти далі?

Ігор Алексєєв: Луцький Майдан планує бути і до 28 листопада, і, якщо буде потрібно, далі. Сьогодні відбудеться засідання Координаційного комітету, приймемо кінцеве рішення, як виглядатиме Майдан 28 листопада. На мою думку, це повинен бути максимальний резонанс серед волинян, лучан, із закликами прийти і відстояти не чийсь прапор, не чиєсь обличчя, відстояти себе. Не знаю, як комусь, але мені 70 років історії Радянського Союзу більш ніж достатньо. Певною мірою, моя родина постраждала в різні періоди від СРСР, я категорично проти будь-яких союзів в тому форматі, в якому пропонує Росія. З друзями треба дружити. а не використовувати їх. Я за братні рівні стосунки з Росією, але підкреслюю – рівні і братні, а не диктування своєї позиції та маніпулювання енергоносіями. Я не кажу, що в Європі рай земний, але там є, принаймні, правила гри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Юрій Показати IP 1 Грудня 2013 12:53
1. київська влада - з бандитом, а не з народом. ВОНА подала до суду позов, мета якого - обмежити конституційні права українців. ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ТАКІ ВИМОГИ ВСЮ ВЛАДУ КИЄВА!!! 2. суддя прийняв постанову, яка є антиконституційною. ЧОГО НІХТО НЕ СТАВИТЬ ПИТАННЯ про відповідальність за неконституційні рішення? в нас ніколи нічого не зміниться, допоки за КОЖНЕ рішення суддів чи то пак влади, що суперечить Конституції України не буде особиста відповідальність. ПРИ ЧОМУ І КРИМІНАЛЬНА ТАКОЖ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus