USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Угорщина програла мовну суперечку з Україною у Венеційській комісії

8 Грудня 2017 15:23
Венеційська комісія дійшла висновку, що роль державної мови не може піддаватись сумнівам та повністю відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних та регіональних організацій.

Про це йдеться у заяві Міністерства освіти України після затвердження результатів на фінальному засіданні Венеційської комісії, 8 грудня 2017 року, інформує ТСН.

"МОН вітає послідовну позицію Комісії в питанні місця й ролі державної мови в освітньому процесі. Визначальна роль державної мови не може піддаватись сумнівам та повністю відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних та регіональних організацій. Ми вдячні Венеціанській комісії за підтвердження цієї позиції", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, найголовніша теза висновку полягає в тому, що стаття 7 є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема у Законі "Про загальну середню освіту". У МОН погодились із цим висновком.

"Спільно з національними громадами МОН працюватиме над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна ціль – забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами", - наголосили у профільному міністерстві.

ЧИТАТИ ЩЕ: 11 КРАЇН НАТО ВИСЛОВИЛИ ПРОТЕСТ УГОРЩИНІ ЗА БЛОКУВАННЯ ДІАЛОГУ З УКРАЇНОЮ

Крім того, Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття Закону "Про освіту" звужує права представників національних меншин. У Комісії зазначили, що питання змісту і обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного Суду України, а низка питань щодо застосування мов має вирішуватись спеціальними законами. Таким чином, обвинувачення з боку Угорщини не підтримані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Степан Показати IP 8 Грудня 2017 17:00
Фейк. Це треба вміти так перекрутити...
Анонім до Степан Показати IP 8 Грудня 2017 19:19
краще б Magyarorszag опікувалась забезпезпеченням прав національних меншин на своїй території
11 до Степан Показати IP 8 Грудня 2017 21:30
Я так зрозумів, Ви оригінал читали? Чи в Вас завдання всяку дурню писати?
Степан(Крымчанин) до 11 Показати IP 8 Грудня 2017 22:57
Цитата-"«Менее благоприятное отношение к этим языкам (не являющимися официальными языками народов ЕС. — RNS) сложно оправдать, и как следствие встает вопрос о дискриминации», — следует из решения комиссии, которая рекомендовала внести поправки в закон, для исключения дискриминации".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus