USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Угорщина заблокувала приєднання України до кіберцентру при НАТО

4 Лютого 2022 12:07
Угорщина заблокувала приєднання України до Об'єднаного центру з кібероборони НАТО (CCDCOE). Про факт блокади однією з держав Альянсу в ефірі ток-шоу «Право на владу» повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Джерело «Європейської правди» підтвердило, що правом вето скористалася саме Угорщина.

«Є така інституція, яка має назву Кібер-НАТО. І ми влітку минулого року подали туди відповідні документи, пройшли всі верифікації. І там, так само, як в НАТО, консенсусом ухвалюють рішення. Так от: одна з європейських країн відмовила в участі нашій країні у цій поважній інституції», – заявив Данілов.

Секретар РНБО підкреслив, що це відбулося незважаючи на те, що в Україні триває війна та постійно стаються кібератаки.

«Це країна Євросоюзу, це наші сусіди. Вони нам відмовили... Одна країна з усіх, які входять в цей Альянс, проти. То це партнери в лапках чи це партнери, які, як кажуть, щирі?» – додав він.

Співрозмовник «Європейської правди», що брав участь у процесі, підтвердив, що йдеться про блокування вступу України саме угорським урядом.

Процедура схвалення української заявки розпочалася у жовтні і в разі успіху Україна стала би членом центру вже від 1 січня 2022 року. Однак за деякий час Угорщина заявила про блокування нашого вступу.

Правила дозволяють державам НАТО повернутися до розгляду заявки Києва і не можна виключити, що з огляду на цьогорічні російські кібератаки на Україну інші члени Альянсу переконають Будапешт переглянути свою позицію.

Але оскільки засідання Ради центру, яка ухвалює рішення про розширення складу учасників, відбуваються лише двічі на рік, приєднання України до цієї структури навіть за позитивного розвитку подій може статися лише з другого півріччя 2022 року.

Угорщина наразі публічно не оприлюднила свою позицію з цього приводу.

Зауважимо, що ця блокада виходить за межі попередніх рішень Будапешта про встановлення штучних перепон для України.

Як відомо, після ухвалення освітнього закону в 2017 році Угорщина заявила, що блокуватиме засідання Комісії Україна-НАТО на політичному рівні та процедуру вступу України в Альянс.

Втім, Об'єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО формально не є структурою Альянсу.

Україна подала офіційний запит щодо приєднання до роботи Центру, який базується у Таллінні, в серпні минулого року.

Центр має великий вплив на дії Альянсу у сфері кіберзахисту. Його заснували сім країн, а сьогодні він налічує 20 учасників – 17 членів НАТО та три країни-партнери.

Унікальність центру полягає в тому, що там разом працюють військові, цивільні, представники уряду. Його робота сфокусована на трьох основних напрямках: дослідження, тренування та навчання.

У січні глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт незадоволений ситуацією із правами етнічних угорців в Україні й тому продовжить блокування євроатлантичних прагнень Києва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
! Показати IP 4 Лютого 2022 12:40
Немає чому дивуватися, Орбан то такій ,,пацан,, Путіна. Он тільки вчора в Кремлю Пуйлу дупу лизав. Думаєте от так собі попити шампанського приїхав ? Я думаю нічого в нього не вийде. В НАТО не ідіоти, не мусять все явно робити. А Орбану флажок трикольоровий в дупу. Нічого неочікуваного не сталося.
Клава Показати IP 4 Лютого 2022 13:00
РФ і Угорщина - фінно-угорська група..
Мадяр Показати IP 4 Лютого 2022 13:13
А у нас тепер є газ! Налітайте, скакуаси.
Дохтор до Мадяр Показати IP 4 Лютого 2022 14:43
Помилився газетою. Тобі в Оликаnews.
Ірина Показати IP 4 Лютого 2022 15:37
Иадяри гнилі люди, батізі один чого вартий, сміття
Іринці Показати IP 4 Лютого 2022 16:48
Так-так. Всі, хто не згідний з нами -гнилі люди. Всі-всі. Українці самі - самі, най - най. І взагалі, весь світ гнлий, крім нас.
777 Показати IP 4 Лютого 2022 16:55
Орбан думает как раз о своей стране,а Венгрии выгодно дружить с Россией,а закарпатье с такой политикой наших правителей,само им отойдет....
888 до 777 Показати IP 4 Лютого 2022 17:34
Орбан думаете как ему ещё с 20 лет на троне продержаться. А народ ему ...он до Шефа за инструкциями ездил. С Россией дружить Корее Северной надо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus