USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Україна і МВФ домовилися щодо траншу, – ЗМІ

8 Серпня 2018 17:15
Україна домовилася з МВФ про виділення чергового кредитного траншу. Про це повідомляє UBR.ua з посиланням на джерело, знайоме процесом переговорів.

За даними видання, гроші можуть надійти в країну вже у вересні.

Зазначається, що надходження коштів вкрай важливо для збереження міжнародних валютних резервів Нацбанку, які скорочуються три місяці поспіль.

До кінця року країні слід виплатити ще близько $1,75 млрд іноземним кредиторам. Якщо боргові зобов'язання виконувати без ресурсного підживлення ззовні, обсяг резервів впаде нижче від критичної позначки - 3-х місяців майбутнього імпорту. А значить, Україна не зможе розмістити євробонди.

«Якщо інформація підтвердиться, і МВФ все ж перерахує нам раніше озвучені $1,9 млрд, гострота ситуації, що склалася, частково зніметься. Хоча це не вирішить, наприклад, проблем дефіциту бюджету, а лише допоможе пройти без значних втрат для резервів період великих боргових виплат», - пояснив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

За його словами, транш не допоможе врятувати гривню від девальвації, а лише пом'якшить і обмежить падіння курсу.

«За умови, що МВФ перерахує гроші, можна сподіватися на курс близько 30-31 грн/$ до кінця року. Якщо орієнтуватися на рівні міжбанку в січні 2018 року, коли курс доходив досягав позначок 28,9 грн/$, девальвація не така вже й значна. Без грошей МВФ кінець року ми будемо зустрічати, швидше за все на рівнях, близьких до 34 грн/$», - резюмував Невмержицький.

Тим часом, офіційного підтвердження інформації ні з боку Нацбанку, ані з боку МВФ немає.

Видання зазначає, що чутки про виділення 5-го траншу кредиту, які активно курсують по ринку, розпускають самі чиновники. Оскільки вони допомагають стабілізувати ситуацію на міжбанківському валютному ринку.

Нагадаємо, 24 липня в Мінфіні заявили, що сподіваються на швидке відновлення фінансування з боку МВФ, оскільки переговори щодо решти питань бюджету та цін на газ йдуть конструктивно.

Зазначимо, що Україна більше року очікує п'ятий транш МВФ. Раніше в Нацбанку вкотре змістили терміни можливого отримання траншу на початок осені, перед тим говорилося про середину літа.

При цьому Міністерство фінансів не розглядає сценарій, за якого Україна може не отримати п'ятий транш МВФ. Водночас аналітики не відкидають ризику негласної зупинки програми кредитування України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus