USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Україна може отримати $8 мільярдів після розблокування програми МВФ

23 Жовтня 2018 09:33
Нова програма від МВФ полегшить Україні доступ до фінансування обсягом 8 мільярдів доларів США, що дозволить утримувати достатньо стабільний курс гривні наступного року, пише Голос Америки.

Про це в інтерв'ю журналісті Української служби "Голосу Америки" розповів аналітик американського центру Atlantic Council Андерс Аслунд.

"Україна на тепер, ймовірно, отримає два мільярди доларів від МВФ, два мільярди доларів від ЄС та Світового банку, уряд України ймовірно розмістить єврооблігації ще на два мільярди доларів, також державні компанії, ймовірно, розмістять євробонди ще на два мільярди доларів, чи більше", - зауважив Аслунд.

"Цього має бути достатньо, щоб Україна утримувала достатньо стабільний обмінний курс наступного року", - наголосив аналітик. Він також підкреслив, що програма МВФ дозволить врегулювати два основні фактори, що викликали занепокоєння спостерігачів - обмежені резерви центробанку та обмеженість бюджетних коштів.

Нова програма МВФ дозволить наростити валютні резерви центрального банку,обсяг яких зараз становить біля 16,6 мільярда доларів, що, на думку аналітика, є "абсолютними мінімумом".

"Резерви зростуть до біля 25 мільярдів доларів. Це буде достатнім на наступний рік для України, коли відбудуться вибори", - зауважив Аслунд.

Нова програма "стенд-бай" прийшла на заміну програмі розширеного фінансування EFF, обсяг якої було передбачено на рівні 17,5 мільярда доларів і яка мала закінчуватись в березні 2019 року. Нова програма розрахована до кінця року і це стане стабілізуючим фактором, на думку аналітика.

"З огляду на вибори, добре, що угода не закінчуватиметься в той же час, коли проводитимуться президентські вибори ... Таким чином, той факт, що угода триватиме до кінця наступного року є стабілізуючим фактором", - наголосив аналітик.

Для того, щоб досягти домовленості про нову програму, Україна мала виконати низку умов, нагадав дослідник.

"Перше – антикорупційний суд, законодавче рішення щодо якого прийняли в червні. Друге – збільшення цін на газ на двадцять три з половиною відсотка, що вводиться в дію зараз, і третя умова – це бюджет з обмеженим дефіцитом. А 2,3% ВВП є абсолютно прийнятним для МВФ".

Таким чином, тепер необхідно лише прийняти закон про бюджет, який Рада має проголосувати в остаточному читанні, а президент – підписати.



В цій сфері завжди залишаються ризики того, що парламент "з тих чи інших причин може збільшити дефіцит при затвердженні бюджету", - вважає експерт. Це неодноразово траплялось під час підготовки законопроекту про бюджет до другого читання, нагадує він.

"Я не бачу особливих ризиків, крім того, що парламент може не зможе затвердити бюджет. Це абсолютна умова для МВФ. Тут можливі негаразди, адже часто під час другого читання українського бюджету, додаються різні витрати, і МВФ тоді може сказати "ні".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олександр Показати IP 23 Жовтня 2018 09:46
Щось ми все отримуємо,і отримуємо мільярди.. Де ті гроші? Хто їх отримує? Куди йдуть ?..Ніхто нічого не знає.. Хоч би дали їх в руках комусь потримати.
Анатоль_ Показати IP 23 Жовтня 2018 09:55
Ой, не смiшить. Украiна може отримати. Не Украiна, а купка олiгархiв ше 8 лярдiв зеленi покладуть собi в кишенi
Устимук К.К. Показати IP 23 Жовтня 2018 10:45
Спочатку нехай публічно відзвітуються за попередні млрд. від МВФ , що на них в державі реально зроблено , що українцям стало жити не тільки " веселіше " але і краще .
укринець Показати IP 23 Жовтня 2018 11:36
за те маємо дешевий газ велику зарплату безкоштовну медицину і ще багато чого

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus