USD 39.56 39.90
  • USD 39.56 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами

1 Березня 2024 17:21
У Харкові Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте провели переговори у вузькому, розширеному форматах та у форматі засідання військового кабінету. А також підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Нідерландами.

Про це інформує Офіс президента.

Документ підписано в межах Спільної декларації G7 про підтримку України, ухваленої на саміті НАТО у Вільнюсі. Угода закріплює рішення Нідерландів продовжувати співпрацю з метою подальшого надання та розширення допомоги Україні в захисті від російської агресії стільки, скільки буде необхідно. Документ є чинним протягом десяти років з дати його підписання.

Зокрема, в угоді зафіксоване надання з боку Нідерландів військової допомоги на 2 млрд євро у 2024-му та продовження оборонної підтримки впродовж 10 років.

Читати ще: До Києва прибули президентка Єврокомісії, прем’єр-міністри Італії, Канади та Бельгії і Борис Джонсон

Документ містить потужний військовий блок, який передбачає надання Україні сучасного військового обладнання та підтримку оборонної промисловості. Пріоритет – у наданні ППО, артилерії, бронетехніки, у підтримці морських і далекобійних спроможностей та, зокрема, Повітряних сил.
У невійськовій сфері, зокрема, передбачається посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури.

Крім того, у документі розширені блоки щодо санкцій, відшкодування збитків та притягнення держави-агресора до відповідальності, а також щодо підтримки з боку Нідерландів культурної спадщини України.

Читати ще: Україна та Албанія підписали договір про дружбу і співробітництво

Угода чітко підтверджує підтримку з боку Нідерландів майбутнього членства України в ЄС і в НАТО. Визначено механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної військової агресії проти України.
Також Глава Української держави та Прем’єр-міністр Нідерландів взяли участь у засіданні військового кабінету.

Володимир Зеленський та Марк Рютте поспілкувалися з міністром оборони Рустемом Умєровим, Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським та командувачем Повітряних сил ЗСУ Миколою Олещуком. Представники української армії розповіли про поточну ситуацію на полі бою, особливості російських повітряних обстрілів.
А ще вони поінформували про критичні потреби Сил оборони у снарядах, засобах ППО та бронетехніці. Окремо обговорили потреби сил ППО для захисту Харкова.

Нагадаємо, першою країною, яка підписала угоду про гарантії безпеки з Україною, стала Велика Британія. Після цього аналогічні угоди з Україною вже підписали Німеччина, Франція, Данія, Італія та Канада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 1 Березня 2024 17:32
паничi панують (%% квартал банкуе
Трамп Показати IP 1 Березня 2024 18:34
Поняття Військова агресія-не існує в законодавстві. Вірно-збройна агресія. Тому фейковий закон про військовий стан ,написаний із помилкою-це знущання з народу України. По друге-агресія не припиняється 2роки,при якій це за наступній агресіі ці всі країни мають нам допомогти?І договір на допомогу на 10р-тобто ця нечисть буде при владі 10р,поки буде ложити українців?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus