USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

«Нові лідери»: очільниця громади на Волині взяла участь у телепроекті

30 Вересня 2018 19:58
Зробити українське село сучасним та успішним просто і складно водночас, вважає очільниця Журавичівської громади Алла Гонтар, йдеться у газеті Волинські Новини.

Для цього треба, щоб під час написання законів та підзаконних актів враховували закон України «Про пріоритетність соціального розвитку села...» 1990 року, який чинний і досі. Ігноруючи цей закон, годі зробити наші села, а це понад 90% України, заможними. Ще один дієвий механізм змінити Україну на краще – повернути в місцеві (сільські) бюджети податки з доходів фізичних осіб (ПДФО).

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ПО-УКРАЇНСЬКИ – ЦЕ ЗАВАЛ

– Адмінреформа – прекрасний задум. Однак децентралізація по-українськи, а особливо сіл, віддалених від районних та обласних центрів, де відсутнє виробництво, – це завал. Її не можна робити за кошти селян. Це дуже дорога ціна. У 2015 році влада забрала в українських сіл основний бюджетонаповнювач – ПДФО. Це – податок із зарплат людей, частина якого мала б іти на розвиток громад. Жодної копійки з ПДФО не лишається на місцях упродовж чотирьох років, відколи триває децентралізація. А села мають жити і розвиватися вже сьогодні, незважаючи на впровадження адмінреформи. І ПДФО нам потрібен сьогодні, а не після об’єднання, – наголошує Алла Гонтар.

За словами очільниці громади, щороку з села забирають близько 1,5 млн грн, які могли б використати на власні потреби.

– Задекларували реформу, а гроші виділити забули. Тепер кажуть: «Створите ОТГ, ми виділимо кошти на розвиток громади». Але нам регулярно надходять клопотання з обласної та районної рад про виділення коштів на забезпечення хворих інсуліном, на утримання ФАПів та інше повне забезпечення функціонування громад. А де брати ці кошти? Якщо держава делегує сільрадам повноваження, вона має підкріплювати це фінансово. Першу частину виконують регулярно, а про фінансовий бік забувають, – дивується Алла Гонтар, яка, до слова, має юридичну освіту.

Пані Алла зрозуміла одну важливу річ: щоб працювати на розвиток і якісно розвивати громаду, треба вміти читати та знати закони. Тому, не вагаючись, жінка здобула фах юриста місцевого самоврядування у Харківській юридичній академії. Людина має постійно вчитися, переконана лідер громади. Тому сьогодні є студентом Львівської національної академії державного управління при Президентові України.

ПІД ЛЕЖАЧИЙ КАМІНЬ ВОДА НЕ ТЕЧЕ

Щоб робити корисні речі для громади, треба не лінуватися і провадити проектну діяльність. У перший рік головування Алли Гонтар Журавичівська громада і Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» на умовах співфінансування реалізували три спільні проекти. Замінили всі вікна і двері в сільській амбулаторії, встановили огорожу на цвинтарі та замінили вікна у місцевій школі. Оцінивши активність журавичан, Фонд подарував пральну машину в сільський ДНЗ «Сонечко».

На другому році головування Аллі Гонтар вдалося капітально відремонтувати місцевий будинок культури. У 2017 році вперше за 20 років громаді виділили півмільйона гривень із соцеконому завдяки нардепу Ірині Констанкевич. Цьогоріч журавичівська громада виграла проект на освітлення вулиць на 100 тис. грн з обласного бюджету. До кінця року кошти мають освоїти.

На цьому активна головиха не зупинилася і взяла участь у всеукраїнському телепроекті «Нові лідери». До цього пані Аллу підштовхнула старша донька Богдана, яка на відмінно навчається у магістратурі Харківської юридичної академії.

– Ідей було кілька, але зупинилися на видобутку кускового торфу. Для цього нам потрібна спеціальна техніка. Ідея проекту – дешеве паливо для кожного. Хочеться допомогти пенсіонерам, які отримують щомісяця в межах 1,5 тис. грн. Машина дров коштує 4,5 тис. грн, на зиму треба купити дві. А колоди ще ж потрібно порубати, дрова поскладати. Це – додаткові витрати. Якщо ми кожного пенсіонера забезпечимо дешевим паливом, люди зможуть витрачати більше коштів на продукти, ліки та інше, – каже Алла Гонтар.

Очільниця громади переконана: реалізація проекту дасть поштовх до розвитку громади. Адже видобуток торфу покращить якість ґрунтів. А місцевим паливом зможуть обігрівати заклади комунальної сфери.

– Україна починається з села, – переконана Алла Гонтар. – Ми хочемо зробити його заможним і квітучим. Однак сьогодні молодь тікає в місто. А хто має здоров’я, виїжджає на заробітки, щоб прогодувати сім’ю, зібрати дітей у школу, дати їм освіту. Це неправильно.

Пані Алла вірить, що українське село відродиться завдяки небайдужим людям. Для цього треба віддати селянам у власність землю, не грабувати низькими закупівельними цінами на вирощену продукцію, як цьогоріч зробили з малиною. Якщо забезпечити жителів села роботою і достойною зарплатою, вони будуть піднімати місцеву економіку, а не сусідніх держав.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ

Ківерцівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патріот Показати IP 30 Вересня 2018 23:33
Молодець! Дуже влучно сказано. Закон є а грошей не має. Все скинули на сільські ради, які не готові до такого. Бюджет не наповнюється, а отже і людям не має чим допомогти. А самі розплвідають мовляв влада на місцчх винна, нічого не робить. Повноваження є і тільки. Настаорювали громад, половина з яких бюджети не можуть виконати. Кому такі громади потрібні... Результат, майже нульовий. Одиниці на Волині таких громад, що самі на себе заробляють , а всі інші....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus