USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна та Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі

3 Лютого 2022 17:24
Україна і Туреччина 3 лютого 2022 року підписали угоду про зону вільної торгівлі між країнами.

Відбулося це у Києві під час офіційного візиту президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Офіс президента України транслював подію, передає Громадське.

Угоду підписали прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш.

Напередодні Кабмін схвалив проєкт документу. Як розповідала міністерка економіки Юлія Свириденко, угода передбачає не лише розвиток торгівлі, але і взаємні інвестиції і виробничу кооперацію.

Передбачено, що Туреччина значно розширить сектори, у яких українські компанії зможуть працювати на постійній основі, а Україна заохочуватиме турецькі підприємства працювати у себе. За підрахунками уряду, угода може дати щороку зростання ВВП додатково на 2%.

Торік товарообіг з країною становив понад 7 млрд дол. З них український експорт сягнув 4,1 млрд доларів, а імпорт – 3,2 млрд доларів. Експорт на 80% складається з металів і зернових, зауважила міністерка.

Водночас Україна працює над розширенням номенклатур та збільшення обсягів експорт товарів, що мають вищий ступінь переробки та більшу додану вартістю.

Основа угоди про ЗВТ полягає в обнуленні мит на 10 337 товарних позиціій, або 95% всіх товарів на експорт. Ще на 1347 будуть існувати товарні квоти або зменшення мит.

Свириденко повідомила, що наразі Україна імпортує лише десяту частину товарів, а експортує – 1100 позицій.

«Наші країни уклали угоду про вільну торгівлю – це історичний момент. Ми пройшли довгий і важкий шлях, щоб відкрити нові горизонти нашої співпраці. Це нові можливості для бізнесу, нові ринку, нові здобутки та прибутки, робочі місця та інвестиці», – сказав Зеленський.

Своєю чергою Реджеп Ердоган назвав Зеленського «дорогим другом», а Україну – «стратегічним партнером» Туреччини.

«Наш торговий баланс минулого року продемонстрував ріст у 60% і сягнув понад 7 млрд доларів. Ми обговорили кроки, як збільшити цей баланс до 10 млрд. Угода про вільну торгівлю дозволить нам це зробити», – сказав Ердоган.

Він розповів, що турецькі компанії успішно виконують в Україні інфраструктурні проєкти, і подякував за довіру до них.

Як повідомлялося, президент Туреччини Реджеп Ердоган 3 лютого перебуває в Києві з офіційним візитом.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна та Туреччина 3 лютого підпишуть 12 міждержавних угод, які виведуть на новий рівень співпрацю двох країн як в питаннях економіки, так і сфері високих технологій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
юрій миколайович Показати IP 3 Лютого 2022 18:02
Не смішіть мої підкови ,які в Україні є високі технології??? ,і що ми можемо продавати туркам в рамках цієї угоди хіба повій поставляти.
Вася Олика ПЛ до юрій миколайович Показати IP 3 Лютого 2022 19:49
Зерно ...
ЗЕтаракан безвусий до Вася Олика ПЛ Показати IP 3 Лютого 2022 20:19
А вони нам муку. З нашого зерна.
Климкин Показати IP 3 Лютого 2022 20:07
у нас высокие политтехнологии типа майдан
Зелебобик Показати IP 3 Лютого 2022 20:39
30 лет! Всего 30 лет потребовалось для самоуничтожения цветущей, богатой, высокотехнологичной страны!!! Конец украинскому сельскому хозяйству, да здравствуют металлические помидоры
Ксю Показати IP 4 Лютого 2022 00:35
Ви що серйозно неврубаєтесь? Це ж як безвіз тільки для товарів. Ми ж як нація маємо вчитись виготовляти і продавати. Можливість для цього дали. Не у кожну країну, може зайти наш товар без мита. І для чого ж ті помідори купувати? Не купуй.
Врубель (прохфесор) Показати IP 4 Лютого 2022 09:33
Навпаки, ми врубились, давно вже. Та спостерігаем, як країна летить в прірву. Але як казав ваш класик, не только лишь все могут смотреть в завтрашний день. На жаль, нема з ким відродити країну. Всі, або в тік ток пішли, або на заробітках, або гарно на камеру казки розповідають. Зіркові часи, для не далеких.
Ксю Показати IP 5 Лютого 2022 00:45
Як всі попривиклали, що всім щось хтось винен.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus