USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Україна та ЄС: кому нарешті набридло

12 Березня 2018 22:13
Для Євросоюзу важливо побачити успіхи України в боротьбі з корупцією. На цьому наголосила в понеділок глава дипломатії ЄС Федеріка Моґеріні на спільній прес-конференції у Києві з президентом Петром Порошенком. Пані Могеріні запевнила, що Євросоюз не втомився від співпраці з Україною.

Про те, чи це дійсно так і хто від кого відмовився у міжнародних відносинах ЄС та України, розпитував журналіст "Радіо.Свобода" Олександр Лащенко у народного депутата від БПП Оксани Юринець, дипломата Маркіяна Лубківського та німецького журналіста Бориса Райтшустера.

Олександр Лащенко: Пані Юринець, за Вашими спостереженнями, втома в ЄС від України відчувається?.

Оксана Юринець: Пані Моґеріні за 2,5 роки лише вдруге в Україні. Її основна тема – безпека й зовнішні зв’язки. Вона виконує функції фактично міністра закордонних справ. Якщо порівняти з таким же ж представником – Куртом Волкером, то він уже був шість разів в Україні.



Якщо питати, хто і від кого втомився, то це, скоріше, з нашого боку є такий момент. Напевне, ми втомилися чекати від Європи певної підтримки. Усі хотіли почути, а що буде робитися з конфліктом на сході України. Станом на сьогодні ми розуміємо, що добре, що продовжені санкції. А що далі?

Я знаю, що їй (Моґеріні – ред.) було передано листа щодо українських полонених. Порушені права людини. Стоїть дуже багато запитань саме до пані Моґеріні.

Дуже велика й відверта підтримка є в особі окремих депутатів Європарламенту. Наприклад, прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, який був у Парламентському комітеті асоціації – є результат, є безвіз. Є багато моментів, які дуже позитивні. Але, на жаль, ми кожного разу втрачаємо. Чим більше й швидше ми стаємо державою, нацією, формуємося, нас розглядають як конкурента...



Є вже прогрес, що терпимості й толерантності до корупції майже немає. Але, на жаль, дуже часто є так: щоб змінився сусід, начальник, влада, але самому змінюватися не дуже хочеться. Ніби й закон добрий, і ухвалили його вчасно, але імплементації немає.

– Пане Лубківський, хто і від кого втомився більше: Європа від України чи Україна від Європи в плані очікування справжньої підтримки в протидії російській агресії?

Маркіян Лубківський: Ми є «аспірантами» не лише до членства в НАТО, а й до членства в ЄС. Тому Україні потрібна більше європейська інтеграція, аніж Євросоюзу – Україна. Риторика Моґеріні є коректною, але певною мірою і лукавою.

На моє переконання, Європа, європейські функціонери вже давно втомилися від української влади, від її нездатності рухатися шляхом європейської інтеграції. І це сьогодні простежується не лише в розмовах, які на громадському рівні проводимо з нашими колегами, але й на рівні інших високих представників – того ж комісара (Йоганеса) Гана, того ж представника ЄС в Україні.

Йдемо по Угоді про асоціацію. Україна не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. Україна не контролює повною мірою зберігання боєприпасів. В Україні немає верховенства права й незалежних суддів. Україна не дбає повною мірою про внутрішніх мігрантів і переселенців. Україна не відкрила свій авіаційний простір для відкритого неба – немає угоди про відкрите небо з ЄС. Чому в нас забрали 27 мільйонів на розвиток транспортних коридорів із західними сусідами?



Боротьба з корупцією не є на тому рівні, як мала б вестися. Це одне з тих зауважень, які привезла Моґеріні президентові Порошенку. Друге питання – питання декларацій чиновників, а головне – їхньої перевірки. І питання про антикорупційний суд. Це все маємо зробити для себе. Це наше домашнє завдання. Але ми цього в житті не зробимо, якщо на нас не буде тиску з боку ЄС, не буде магніту, який нас відтягуватиме від Російської імперії і буде нас стимулювати, щоб кожного дня робити зміни. Реформ просто немає, а влада перебуває в якомусь не зрозумілому мені тумані.

–Пане Райтшустер, на Вашу думку, хто від кого втомився: Європа від України з можливими повільними темпами реформ у Києві, чи Україна з такою підтримкою в Європі, з цими пропутінськими поглядами?

Борис Райтшустер: Щодо німців, то я не сказав би, що вони втомилися, я думаю, що справи гірші – вони не прокидалися у більшості своїй і весь час говорять, що Росія і Німеччина – сусіди. Складається враження, що глибоко в душі вони не сприймають Україну, тобто такий «комплекс Молотова-Ріббентропа», що ми з Москвою маємо домовитися. І Україна для багатьох – це щось таке абстрактне. Звісно, не для всіх. Є люди, які сильно підтримують Україну. Більшість з тих, хто підтримує, правда, втомилися. Тому що складається враження, що де в чому має місце зрада Майдану, що на ті ж «граблі» знову «наступають», олігархічний лад не змінюється. І мені особисто дуже сумно, тому що я вважаю, що цим Україна робить Путіну найкращу послугу. Я не бачу картину чорно-білою, але бачу занадто мало старань, я бачу ці «ракові пухлини».

З іншого боку, я розумію, що і Україна дуже втомилася від Європи. Що відбувається з «Північним потоком» у Німеччині? Це ганьба! Я, як громадянин Німеччини, можу тільки вибачитися перед українцями, що в більшості наші політики підтримують цей проект. На це просто соромно дивитися. Соромно за те, яке успішне путінське лобіювання, яка наївна частково і продажна наша політика.

Звісно, я розумію кожного українця, який скаже: ось ці люди нам щось хочуть розказувати про боротьбу з корупцією. У нас інша корупція, звісно. Проблема не така сильна, як в Україні. Але ми – дурний приклад. На жаль, ми також сподівання не виправдовуємо. На даний момент навіть Анґела Меркель підтримує «Північний потік-2». Політики партії Меркель підписували велику статтю на підтримку «Північного потоку». Там було написано: Україна отримує менше грошей із-за «Північного потоку», але вони все рівно їх неправильно використовують. Це цинізм вище нікуди! Я трохи скептично налаштований. Сподіваюся, що помиляюся і що інша сторона Анґели Меркель візьме гору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
1 Показати IP 12 Березня 2018 22:35
не можу зрозуміти де в нас є боротьба з корупцією, в яких місцях? кругом одні корупціонери.... таке враження що корупціонери корупціонерам платять за такі новини щоб відволікти увагу і в той самий час вкрасти ще більше...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus