USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Україна «умовно вільна» в рейтингу свободи, - Freedom House

31 Січня 2017 18:52
За показниками політичних і громадянських свобод у 2016 році Україна отримала рейтинг "частково вільної" держави, набравши 61 зі 100 балів у звіті "Свобода в світі", який щороку укладає міжнародна організація Freedom House.

Як пояснюють автори звіту Freedom In The World 2017, найбільшу загрозу свободі в світі за підсумками 2016 року становлять популісти і диктатори, а загалом становище зі свободою погіршується вже 11-й рік поспіль, пише ББС Україна.

На рейтингу свободи в Україні позначаються бойові дії на Сході, нездатність української влади покарати корупціонерів високого рівня, що підірвало підтримку уряду і позначилося на перебігу реформ у багатьох секторах.

У сфері громадянських свобод негативний наслідок для свободи преси мали політичний тиск і напади на журналістів, сказано в огляді становища в Україні Freedom House.

Ключові висновки

Посеред тривалого політичного протистояння, у квітні прем'єр-міністра Арсенія Яценюка замінив на посаді керівника уряду Володимир Гройсман, близький союзник президента Порошенка.

Лінії фронту на Донбасі протягом року залишалися практичногнезмінними, а спалахи бойових дій між урядовими військами і сепаратистами, яких підтримує Росія, не були значними, що призвело до значного зменшення втрат порівняно з 2014 і 2015 роками.

У липні вибухом замінованого автомобіля в Києві було вбито видатного журналіста Павла Шеремета, що підкреслило стурбованість безпекою і свободою журналістів. Кільком іншим працівникам ЗМІ й організаціям загрожували насильство, залякування і переслідування.

При чому це тривало впродовж року як у районах під контролем уряду, так і сепаратистів.

Посилена охорона сил безпеки дозволила провести київський марш ЛГБТ-спільноти в червні, хоча іншим подібним заходам за межами столиці погрожували або нападали на них.

Якщо порівнювати із сусідніми державами, то на півночі Білорусь і Росія визначені в звіті Freedom House як "невільні" країни. Обидві набрали за показником політичних і громадянських свобод по 20 балів зі 100.

Західні сусіди - Польща (89), Словаччина (89), Угорщина (76) і Румунія (84) визначені як "вільні".

Туреччина, де за президента Ердогана почався наступ на свободу ЗМІ і згортання демократичних свобод після спроби військового перевороту, визначена "частково вільною", як і Україна, однак отримала набагато нижчий бал - 38 зі 100.

Україна мала статус "вільної" у рейтингу свободи Freedom House у період після Помаранчевої революції - від 2006 по 2010 рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анатоль_ Показати IP 31 Січня 2017 19:04
Я в шоці, брати мої! Яка там воля з такими пенсіями та цінами на базарі? Га?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus