USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Україна виснажує російську систему ППО у Криму: в ISW розкрили деталі

7 Січня 2024 10:08
Українські війська проводять багатоденну кампанію з нанесення ударів по російських військових об’єктах в окупованому Криму і вже успішно вразили кілька цілей по всьому півострову.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Зокрема, ISW з посиланням на російські джерела пише, що в ніч з 5 на 6 січня Україна завдала удару по адміністративній будівлі на російському аеродромі в окупованих Саках, Крим, чотирма крилатими ракетами Storm Shadow. Міністерство оборони Росії тоді заявило, що російські сили знищили п’ять українських безпілотників і чотири ракети над Чорним морем і Кримом в ніч з 5 на 6 січня і шість українських ракет «Нептун» над північно-західною частиною Чорного моря 6 січня.

Водночас командувач ВПС України генерал-лейтенант Микола Олещук опублікував супутникові знімки, на яких видно ціль успішного українського удару по аеродрому Саки, хоча ISW наразі не може ідентифікувати, що це була за ціль.

Читати ще: Росія найближчим часом може відновити наступальні операції на Харківщині, – ISW

Крім того, Головне управління військової розвідки (ГУР) України заявило про успішний удар 4 січня по російських радіолокаційних позиціях на аеродромі Саки та складу техніки поблизу Гришиного.

Українські сили також завдали ударів по радіолокаційній системі протиповітряної оборони та центру зв’язку в Євпаторії, відповідальному за координацію операцій російської ППО в окупованому Криму, складам боєприпасів поблизу Первомайського (82 км на північ від Сімферополя) та російському командному пункту під Севастополем, починаючи з 4 січня.

«Українські та російські повідомлення вказують на те, що українські ракети та безпілотники проникають крізь російську систему протиповітряної оборони в окупованому Криму та успішно вразили деякі намічені цілі».

Водночас відомий російський воєнкор, пов’язаний з Кремлем, заявив, що українські сили завдають ударів, спрямованих на послаблення російської системи ППО над окупованим Кримом.

Читати ще: Знищення «Новочеркаська»: росіяни визнали ліквідацію 74 моряків

Наразі ISW не оцінює мету нинішньої української кампанії з нанесення ударів по російським тиловим районам в окупованому Криму, однак нагадує, що влітку 2023 року українські війська провели ударну кампанію проти російської військової інфраструктури, штабів, логістичних маршрутів та об’єктів Чорноморського флоту (ЧФ), яка витіснила російські військово-морські операції із західної частини Чорного моря і мала на меті послабити здатність російських військових використовувати Крим як плацдарм і тил для оборонних операцій на півдні України.

Зауважимо, 4 січня на окупованому півострові лунали гучні вибухи, вдень Крим опинився під ударом ракет, а вже ввечері – під атакою безпілотних літальних апаратів. Окупанти стверджували, що відбивали наймасовішу атаку за останній час.

У Генштабі Збройних сил України заявили, що завдали успішного удару по командному пункту з’єднання військ РФ біля Севастополя. А партизани руху «Атеш» пишуть, що Сили оборони вдарили по російській частині в Євпаторії за їхнім наведенням.

Керівник об’єднаного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомляла, що внаслідок атаки 4 січня був уражений не лише один командний пункт, але й завдані серйозні пошкодження системі захисту, і це змушує противника серйозно переформатовувати цю систему.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
1234 Показати IP 7 Січня 2024 10:57
Хватить оці "вмотивашкі" вкидувати. Ми кацапам поки нічого не робим. Їм на цей Крим "..... з високої гори". Краще б руйнувати справжній кацапстан. Але тоді вони ще активніше будуть лізти, оскільки кількість в нас вже закінчилась. Ще помусолять тему мобілізації і пі*&ец - народ забуде за той схід, оскільки гинути за чмошніків, їхніх родичів ніхто не буде. Одні вмирають - інші голі в Карпатах тянцюють, привозять в останню путь, а інші суперкари купують то нащо воно все потрібне.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus