USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Україна закликає Європу не допустити повернення Росії до ПАРЄ

30 Травня 2019 22:22
Українські делегати в ПАРЄ, громадські активісти, інтелектуали, правозахисники і журналісти закликають громадян Європи не допустити повернення Росії до організації без виконання нею своїх зобов’язань у РЄ, включаючи припинення агресії проти України та деокупацію Криму.

Про це йдеться у листі щодо спротиву спробам послабити спроможність Ради Європи накладати санкції на країни, які порушують права людини, демократію та верховенство права, який відкритий до підписання, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Цінності, на засадах яких Рада Європи була заснована задля просування і захисту верховенства права, прав людини, незалежності судів та можливості позиватися до міжнародної організації проти шкоди, завданої урядовими структурами, перебувають перед дедалі більшою загрозою. Росія, без сумніву, є провідною у цих процесах. За умовами членства, вона має дотримуватися декількох важливих моментів. Однак РФ виявилася неспроможною поважати багато з них», – йдеться у листі.

Зокрема, як наголошується, РФ порушила ст. 46 Європейської конвенції прав людини, ухваливши закон, який може забезпечити невиконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Крім того, Росія не ратифікувала протокол ЄСПЛ про скасування смертної кари, анексувала український Крим, де порушує права людини та переслідує кримських татар; продовжує окупацію або надає військову підтримку деяким регіонам на Сході України (включаючи збиття літака рейсу MH17) та Грузії.

У листі нагадується, що у 2014 році ПАРЄ у відповідь на ці порушення з боку РФ позбавила російську делегацію права голосу. Але це рішення не забороняло російським депутатам продовжувати відвідувати засідання Асамблеї. Однак Росія вирішила надалі не брати участі у роботі ПАРЄ.

Також упродовж попередніх двох років РФ не сплачу своєї частки до бюджету РЄ, яка становить 33 млн євро щороку.

«Нині вона погрожує вийти із Ради Європи, якщо право голосу її делегації не буде відновлене», – наголошується у відкритому листі.

Водночас, як відзначається, Росія продовжує свою агресивну тактику: закрила спільне використання Керченської протоки; на порушення своїх міжнародних зобов’язань створює перешкоди для суден, які прямують до українських портів в Азовському морі; здійснила напад на українські кораблі з екіпажами і відмовляється звільнити їх.

Окрім цього, РФ розпочала нелегальну видачу своїх паспортів українським громадянам на окупованій частині Донбасу.

ПАРЄ у відповідь на порушення з боку Росії ухвалила резолюції, в яких міститься заклик до РФ припинити агресивні дії проти України та заборона скасовувати санкції, доки російська сторона не виконає ці резолюції.

«З огляду на ситуацію викликає шок, коли Німеччина і Франція – дві країни, які вважаються найнепохитнішими захисниками демократії, прав людини та верховенства права, – розпочали тиск на ПАРЄ, щоб послабити її повноваження у накладанні санкцій на національні делегації, які порушують основоположні засади Ради Європи», – підкреслили автори листа.

Як зауважується, замість того, щоб піддаватися російському залякуванню, Німеччина і Франція мали б запропонувати призупинення членства Росії у Раді Європи за невиконання зобов’язань, як це передбачено ст. 9 Статуту РЄ.

«З огляду на це ми закликаємо і очікуємо, що ПАРЄ повною мірою утвердить свою незалежність, як це було раніше. Асамблея не повинна відмовлятися від повноважень накладати санкції на делегації, які порушують основні засади Ради Європи. Європейські громадяни не зрозуміють іншого рішення», – наголошується у листі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
777 Показати IP 30 Травня 2019 22:59
опять одно нытье,сильный всегда прав,слабый всегда виноват,в современном мире не бывает по другому.
Реаліст Показати IP 30 Травня 2019 23:30
Про своїх людей вже подумали, що тільки про Росію переживаєте?
Вихід є Показати IP 31 Травня 2019 06:59
Заплатити за Росію внески, хай подавляться.
Бабло переможе зло Показати IP 31 Травня 2019 09:14
Витрясти з Пєті пару міліонів долярів, хай гейропейці подавляться ? Хоч якась користь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus