USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Українські банки під загрозою існування, – Смолярчук. ВІДЕО

17 Жовтня 2008 16:00
Ситуація на ринку фінансів в Україні поки не прогнозована: курс долара нестабільний, європейські кредитори мовчать. Тому наразі спеціалісти радять волинянам утриматися від суттєвих покупок у кредит: житло, авто чи  високовартісну побутову техніку. Про це 17 жовтня повідомляють «Волинські Новини».
 
Не так давно українські банки один поперед одним видавали кредити. При собі треба було мати мінімум документів: паспорт та ідентифікаційний код, деякі, навіть, не вимагали довідки про доходи. Однак настав час, коли у банках кредитні резерви майже вичерпалися. І для того, щоб зменшити кількість бажаючих отримати кредит, банки підвищили відсотки, ввели додаткові комісії, ретельніше стали підбирати клієнтів.
 
Кредитування скоротилося майже на 70-80 відсотків, а деякі банки взагалі не видають кредитів. За словами банкірів, одна з причин –збільшення відсотка неповернення кредитів. Якщо раніше він був у межах  5%, то тепер 10-12%.
 Але є й інший бік медалі. Цієї осені фінансова ситуація у світі різко змінилася, що теж вплинуло на українські банки. Діяльність багатьох із них залежить від закордонних інвестицій. За оцінками експертів, загалом по всій банківській системі України сума боргу перед іноземними позичальниками становить два з половиною мільярди доларів.
Вітчизняні банки сподівалися, що терміни повернення боргів відтягнуться, але іноземним кредиторам у цій складній фінансовій ситуації і самим потрібні гроші.
«Раніше наші банки брали кредити за кордоном у материнських фінансових установах  під 4-6 % у доларах, а тут українцям пропонували під 14-16%. Таким чином заробляючи вже на самій різниці відсотків.
Однак нині ані європейські банки, ані американські не дають такі вигідні кредити, тож для вітчизняних банків це суттєво ускладнило становище, бо немає звідки черпати фінансові ресурси», – каже  Віктор Смолярчук, начальник філії обласного управління ВАТ «Ощадбанк».
 
Банківська криза може вдарити і по клієнтах, причому  суттєво. Адже банки зберігають за собою право змінювати відсотки і на діючий кредит. Ці умови передбачені майже у кожному стандартному договорі. Таким чином, піднявши суттєво відсотки на довготривалий кредит, банк, який не захоче втрачати гроші, може загнати клієнта у глухий кут, коли йому не буде чим гасити кредит. У цьому випадку криза може ще поглибитися й остаточно підірвати довіру громадян до фінансових установ.
 
Вітчизняні банки, так би мовити, самі собі створили кризу. Як відомо, основний прибуток банк має на різниці між депозитними і кредитними відсотками. Якщо раніше ця різниця була суттєва – понад 10%, то тепер це лише кілька відсотків. І, попри спробу залучити якомога більше депозитних коштів, компенсувати фінанси, видані в кредит, не вдалося. І вже є випадки, коли відомі фінансові установи  опинилися на грані банкрутства.
 
Ситуація на ринку фінансів поки не прогнозована: курс долара нестабільний, європейські кредитори мовчать. Залишається лише чекати, – рекомендують банкіри. Єдине, що вони радять, – це утриматися від суттєвих покупок у кредит: житло, авто чи  високовартісну побутову техніку.
 
Загалом в Україні діє близько 180 банків. У Луцьку є понад 40 філій різноманітних банківських установ. За прогнозами експертів, незабаром їх кількість суттєво зменшиться шляхом об’єднання або внаслідок банкрутства. І від цього не застраховані навіть найвідоміші вітчизняні банки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 17 Жовтня 2008 16:55
Дуже некоректно по відношенню до інших банків. Одним словом, клієнти біжіть-но всі в Ощадбанк і тепер лише там тримайте свої внески.
Анонім Показати IP 17 Жовтня 2008 17:01
Яке право має т.н. "банкір" говорити про банкрутство вітчизняних банків?
Олексій ДУДИЧ Показати IP 17 Жовтня 2008 19:13
ще би список стрьомних додав :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus