USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Українські батьки виступають за право своїх дітей здобувати освіту вдома

7 Жовтня 2009 10:16

В Україні з\'явився ініціативний рух громадян щодо легалізації в країні домашньої (родинної) форми навчання. Наразі ініціативна група проводить збір підписів під електронною петицією «Про надання права на домашнє навчання дітей в Україні». Про це 7 жовтня інформують «Волинські Новини».
На думку авторів петиції, щороку зростає кількість батьків, які хочуть самостійно виховувати і навчати своїх дітей. Батьки, які шукають альтернативу шкільному навчанню, доходять висновку, що для пересічної української дитини альтернативи на даний момент просто не існує. «Право навчатися вдома у формі екстернату мають лише певні категорії дітей. Батьки інших дітей не мають права самостійно обирати для них форму навчання. Таким чином, в Україні право на освіту є обов\'язком отримувати її лише у суворо визначеному порядку, що в свою чергу вже не є правом, а є істотним обмеженням прав і свобод громадян», – йдеться в петиції. Водночас, зазначають автори повідомлення, законодавство майже 50 країн світу дозволяє батькам обирати домашнє навчання для своїх дітей і проходити з дітьми шкільну програму будинку. Деякі країни (Канада, Австралія), як повідомляється, навіть заохочують домашнє навчання і підтримують батьків фінансово і організаційно, – пише Кореспондент. «У Російській Федерації, реалії у сфері освіти якої більш наближені до українських, ніж американські чи канадські, в 2005 році також були внесені зміни до законодавства і домашнє навчання стало можливим для будь-якої дитини», – зазначили автори петиції. Вони вважають, що українські батьки також повинні мати право вільно обирати для своїх дітей домашнє навчання. Під правом на домашнє навчання, як повідомляється, мається на увазі право будь-якої дитини з будь-якого класу не відвідувати школу і освоювати шкільну програму поза межами школи (вдома, самостійно або за допомогою батьків або репетиторів, у позашкільних закладах) з регулярним проходженням атестації для одержання атестату про середню освіту. Крім того, на думку авторів петиції, до системи домашнього освіти також повинні входити домашні дитячі садки, не тільки чере те, що дошкільних закладів не вистачає, але перш за все тому, що сімейне виховання в ранньому віці є дуже важливим для дітей. Як повідомила автор петиції Наталія Толмачова, за перший місяць зібрано понад 200 голосів.
 
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олександр Показати IP 7 Жовтня 2009 15:21
Де можна поставити підпис під петицією??? Я тільки за! Домашнє навчання гарантує дитині уникнення насильства у школі. А воно є такою ж реалією, як дідовщина в армії і насильство в тюрмі. Та й узагалі, школа занадто подібна на тюрму, щоб не намагатися вберегти дитину від неї (школи)... P.S. Ще раз: де підписуватися???
Олександр Показати IP 13 Жовтня 2009 13:36
Знайшов ту петицію через Ґуґл (http://www.petition.org.ua/?action=view&id=228020) і поставив підпис. Щиро дякую "ВН" за цю інформацію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus