USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Українських письменників та книжковий фестиваль номіновано на премію Астрід Ліндґрен

20 Жовтня 2023 22:55
Трьох українських письменників та книжковий фестиваль номіновано на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен (Швеція) у сфері дитячої та підліткової літератури.

Про це пишуть організатори премії, передає Суспільне.

Письменники Іван Андрусяк, Сашко Дерманський, Галина Вдовиченко, а також Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» стали представниками від України серед номінантів на премію Ліндґрен.

Іван Андрусяк – поет і дитячий письменник, літературний критик, перекладач. Автор повістей «Сетфа і її чакалка», «Вісім днів із життя Бурундука», «Морськосвинський детектив», збірок казок «Зайчикова книжечка» і «Третій сніг», історичної повісті для підлітків «Сірка на порох», збірок дитячої поезії.

Став відомий в українській літературі у 1990-х в складі літературного угруповання «Нова дегенерація» (разом зі Степаном Процюком та Іваном Ципердюком).

Був головним редактором «Фонтану казок» – дитячої редакції видавництва «Наш Формат». У 2023-му очолив відділ художньої літератури для дітей у видавництві «Богдан».

Читати ще: «Моя мрія збулася!»: лауреатом літературної премії імені Івана Корсака став письменник та джазмен з Києва Сергій Грабар. Фото

Сашко Дерманський – український дитячий письменник, член Національної спілки письменників України. Також відомий під псевдонімом Назар Діброва.

Працював літературним редактором дитячого журналу «Стежка» й автором телепрограми «Марічкин кінозал» на телебаченні. У 2001 році він опублікував свої перші дитячі вірші, а у 2004-му вийшла його перша книга.

Відомі твори Дерманського — цикл про «Чудового Чудовиська», «Мері» (у 2020-му внесена до почесного списку IBBY Honour List 2020), «Казки дракона Омелька», «Лімерики» та інші.

Читати ще: Бібліотеки Луцької громади отримали понад 1700 нових книг

Галина Вдовиченко – українська письменниця, журналістка. У 2008 році написала дебютний роман «Пів'яблука», перший тираж книжки розійшовся протягом місяця. Другий роман «Замок Гербуртів» отримав премію у номінації «Романи» на конкурсі «Коронація слова – 2009» (надрукований під назвою «Тамдевін»).

Її відомі дитячі твори – «Мишкові миші», «Засинай. Прокидайся», цикл про «36 і 6 котів», а також повість «Ліга непарних шкарпеток». Ця повість стала фіналістом конкурсу «Дитяча книга року BBC – 2013», а твір «36 і 6 котів» отримав нагороду як «найсмішніша книга року».

Читати ще: Оголосили Нобелівського лауреата з літератури

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» засновано 2011 року «Мистецьким арсеналом» і відбувається там щорічно навесні. У 2023 році він проходив з 22 до 25 червня. Захід відвідали 28 тисяч людей. Фестиваль відбувався в оновленому форматі: якщо раніше свої книжки безпосередньо продавали видавництва, то у 2023 році їх реалізовували локальні книгарні, які були розділені за тематичними секціями. Через зміну формату кілька видавництв відмовилися від участі.
Як обирають претендентів на премію Астрід Ліндґрен

Загалом на премію Астрід Ліндґрен 2024 року номіновано 245 кандидатів із 68 країн, зокрема 66 кандидатів із попередніх років. До списку увійшли не лише автори та ілюстратори, а також оповідачі та популяризатори читання. Лауреата буде оголошено 9 квітня 2024 року.

Тільки призначені номінаційні органи та журі премії мають право пропонувати кандидатів на нагороду. Від України такий орган – український відділ Міжнародної ради з книг для молоді (Ukrainian Section of The International Board on Books for Young People, IBBY). Кожна організація має право висунути загалом чотирьох кандидатів у таких категоріях: автор, ілюстратор, усний оповідач та популяризатор читання. На премію висувають за всю творчість того чи того кандидата, а не за окремий твір. Повний список номінантів від усіх країн доступний на сайті премії.

Про премію Астрід Ліндґрен

Премію Астрід Ліндґрен (Astrid Lingren Memorial Award) заснував шведський уряд після смерті письменниці у 2002-му, щоб вшанувати її пам'ять. Нагороду присуджують щорічно з 2003 року. Її дають авторам, ілюстраторам, оповідачам, людям чи організаціям, які популяризують читання серед дітей та молоді. Нагороду не можуть присудити посмертно.

Розмір премії – 5 мільйонів шведських крон (близько $550 тисяч). Переможця обирає журі з 12 осіб, серед них і один із членів родини Астрід Ліндґрен. Нагороду зазвичай вручає кронпринцеса Швеції Вікторія у Стокгольмі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus