USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Українці, виходячи на пенсію, втрачають 70% доходу, – Мінсоцполітики

25 Березня 2021 18:35
Коефіцієнт заміщення заробітку пенсіями в Україні становить менше ніж 29% – саме таким є співвідношення середнього рівня пенсії до середньої зарплати. При цьому Україна взяла на себе зобов’язання, що цей показник не повинен опускатися нижче 40%.

Про це повідомила пресслужба Мінсоцполітики, передає УНН.

«Коефіцієнт заміщення заробітку пенсіями становить менше 29%. Саме стільки середня пенсія становить по відношенню до середньої зарплати. Це означає, що людина, яка виходить на пенсію, починає отримувати втричі менше доходів, і повинна відповідно зменшити свої витрати», – вказали у Мінсоцполітики.

Згідно з конвенцією Міжнародної організації праці, яку ратифікувала Україна, як зазначається, пенсія має становити не менше 40% від зарплати.

При цьому раніше цей показник в Україні становив 54%. Тобто, доходи людини на пенсії скорочувалися вдвічі.

«За прогнозами, через демографічні зміни рівень заміщення заробітку пенсіями з солідарного рівня буде падати до 18%-20%», – вказали у відомстві.

При цьому у Мінсоцполітики вказали, що це не означає, що розміри пенсій зменшуватимуться. Але це означає, що зарплати зростатимуть швидше за пенсії, і при виході на пенсію з солідарної системи людина зможе отримати лише приблизно одну п’яту від того, що заробляла, поки працювала.

Таким чином у Мінсоцполітики пояснили, чому лише солідарні пенсії не зможуть забезпечити гідне життя. І додали, що наразі майже 60% пенсіонерів отримують менше ніж 3 000 грн пенсії.

За даними відомства, внески до Пенсійного фонду наразі роблять менше ніж 13 млн осіб. Водночас в Україні – 11,1 млн пенсіонерів. За розрахунками Інституту демографії ім. Птухи, у 2050 році це співвідношення буде на рівні 9,7 млн ​​до 11,7 млн ​​відповідно.

А солідарна пенсійна система, як зазначається, може нормально працювати, якщо внески платять принаймні вдвічі більше людей, ніж отримують пенсії.

«Через демографію для забезпечення гідних доходів у поважному віці лише солідарних пенсій недостатньо. Разом з економічним зростанням та детінізацією потрібні пенсійні накопичення, які будуть приватною власністю людини, формуватимуться протягом трудового періоду нею самою та її роботодавцями, і з яких людина потім додатково до солідарної отримуватиме другу, накопичувальну пенсію», – обґрунтували у Мінсоцполітики необхідність доповнення солідарної пенсійної системи накопичувальною.

У листопаді 2020 року уряд ухвалив рішення про рекомендацію ВР ухвалити законопроект щодо збільшення єдиного соціального внеску на 7 та на 15% для людей з важкою професією.

Так, пропонується збалансувати солідарну систему накопичувальним рівнем, коли особа має власний накопичувальний рахунок, на який щомісяця вона і її роботодавець сплачують внески.

Прем’єр Денис Шмигаль очікує, що «цього року ми всі побачимо запровадження законодавства і запровадження накопичувальної системи в Україні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 25 Березня 2021 19:22
небезпечна заява для влади. виборцi можуть не зрозумiти
51 -а незнаменита Показати IP 25 Березня 2021 19:26
Ото відкриття ото СЕНСАЦІЯ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus