USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українці зможуть обирати постачальників газу

2 Квітня 2017 13:40
Монетизація субсидій та відокремлення плати за транспортування газу дозволить українцям обирати собі постачальника газу. Водночас рішення НКРЕКП про відокремлення плати за розподіл (транспортування) газу від плати за спожитий газ може призвести до значного здорожчання газу для споживачів, - визнав Прем’єр-міністр.

Про це йшлося під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом та керівниками міністерств на тему: «Децентралізація. Історія успіху. Нові завдання» у Києві.

Володимир Гройсман наголосив, що створення ринку газу в Україні є дуже важливим, і окрім «Нафтогазу» потрібні інші оператори на ринку, які могли б мати доступ до домогосподарств, щоб запропонувати найкращу ціну та створити конкуренцію. Наразі цьому заважають субсидії, які сьогодні є кліринговими розрахунками між «Нафтогазом» та державою. Прем’єр-міністр запевнив, що наполягає на монетизації субсидій, що дасть можливість розраховуватися грошима теплокомуненерго чи людям за поставлений газ.


НКРЕКП ухвалила рішення про відокремлення плати за розподіл (транспортування) газу від плати за спожитий газ, але це рішення Володимир Гройсман сприймає «не як катастрофу, а як додаткові можливості». Торік затвердили граничну ціну вартості газу для населення на рівні 6879 тисяч гривень, а цьогоріч знову затверджують цю граничну ціну, але без врахування транспортування газу. Тому для громадян це не повинно вплинути на обсяг коштів, які ті витрачатимуть. Провівши монетизацію субсидій, з його слів, уряд зможе впливати на вартість газу як товару. Для бюджетних організацій така схема вже працює і миколаївські бюджетні організації закуповують природний газ у «Запоріжгазу», тому що на конкурсі він запропонував кращу ціну, ніж миколаївський облгаз.

Гройсман пообіцяв слідкувати, аби вартість газу та його транспортування не перевищила граничну ціну для населення та запускати монетизацію субсидій, щоб людина могла обирати, в кого купувати газ. Отже, на думку Прем’єр-міністра, цей крок був потрібен для створення ринку газу, він передбачатиме відповідальність постачальника газу. Така система, на його думку, забезпечить конкуренцію, що дасть можливість знижувати ціну на газ на ринку.


Однак вже 1 квітня Прем’єр-міністр визнав, що збільшення вартості газу для населення дійсно є і становить у середньому в розрахунках від 1,3 до 3 разів, особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках.

Отже, він пообіцяв спрямувати офіційне звернення в Національну комісію з закликом переглянути її рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Споживач Показати IP 2 Квітня 2017 13:55
Гройсман "базарний"премєр.Якого поставщика газу ми можемо обрати?Де він?Повна монополія.На кого розрахований його спітч.Хоча в Законі про ринок газу це все є.
45 до Споживач Показати IP 2 Квітня 2017 14:21
тобто хочеш конкурувати з волиньгазом - будь ласка! тільки спочатку проклади трубопроводи до кожної хати, а тоді вже конкуруй собі на здоровя, так?
2017 до 45 Показати IP 2 Квітня 2017 20:52
Соромлюсь запитати: прокладав трубопроводи до кожної хати волиньгаз за чиї кошти?? Та невже за свої,чи споживач платив,та ще за документацію,виклик авто з майстрами,за їх роботу,та й за карбіт не посоромились стягнути.Чи може я один газифікувався по такій схемі?Якщо так, то публічно вибачаюсь.Якщо ні-чекаю на резонанс споживачів.
LuBart до 45 Показати IP 3 Квітня 2017 13:43
не так! Ви хоч трішки спробуйте вникнути в суть питання, а тоді пробуйте дискутувати. для того й розділяють окремо ціну за транспортування (тобто за трубу у Вашу домівку) і використання газу. Це робиться якраз для того, щоб газ в трубі продавався не залежно від того, чия це труба і хто її обслуговує.
Анонім Показати IP 2 Квітня 2017 14:41
Впевнений, що це не останнє збільшення ціни. У жовтні буде чергове. P.S. Між іншим, Україна підписала контракт з Молдовою про постачання електроенергії за ціною 50,2$ ( або 1354,4 грв. ) за 1 МВт. Значить 1 КВт виходить за ціною 1,3544 грв. А тепер згадайте наші тарифи і погрози віялових відключень.
Толік Показати IP 2 Квітня 2017 14:44
Я обираю Газпром! Прямі поставки без посередників!
я Показати IP 2 Квітня 2017 14:50
вибирати між шилом та милом
Анонім Показати IP 2 Квітня 2017 15:05
А де гарантія, що завтра таку абонплату не введуть водоканали і обленерго ?
Анонім Показати IP 2 Квітня 2017 15:12
будемо купляти сланцевий газ в США
666 до Анонім Показати IP 2 Квітня 2017 16:35
...тобто всер*мося та росії не дамося ...
Анонім до 666 Показати IP 3 Квітня 2017 10:28
просто він дешевше обійдеться
Андр Показати IP 2 Квітня 2017 16:29
Нужно монетизировать не только субсидии, но и льготы. Льготы дают в газовой конторе. А как и кто их будет оформлять\рассчитывать, если будет несколько поставщиков? Поставщику наплевать на то, какие условия у покупателя. Есть цена - покупай.
Споживач Показати IP 2 Квітня 2017 16:35
Виборами ми вже нічого не вирішимо.Кримінально-олігархічна система України так вкорінилась,що здолати її майже неможливо.Вся фінансова система під її контролем,а економіки просто немає,окрім металу,електроенергії і с/господарства.МВФ це розуміє,а тому поки що не ризикує.Депутати куплені,залякані або просто тупі,а придворні аналітики і ескперти патякають,що їм замовлять.А ще масовий відїзд працездатного населення...То які в нас перспективи?Гройсман знає,дітки його в Лондоні.
вибори без вибору Показати IP 2 Квітня 2017 18:00
НЕ могу бросить пить из-за продавщицы, которая постоянно говорит: Приходите к нам ещё!,,...​))
фігні олігархам Показати IP 2 Квітня 2017 18:01
Дорогая Всемирная Справедливость. Сделай так, чтобы вся хе*ня, которая выделена для этого мира, распределялась равномерно, а не только мне.
безвіз Показати IP 2 Квітня 2017 18:02
Оказавшись в ж*е, самое сложное признаться себе что ты в ней и начать выбираться оттуда.
керують країною Показати IP 2 Квітня 2017 18:04
-Как приготовить омлет по-еврейски? -Для начала занимаем у соседа три яйца..
довели до ручки Показати IP 2 Квітня 2017 18:11
Двое за столом. Выпили, закусывают: – Ты как яички чистишь? – Обстукиваю об твердое и катаю между ладошек, все сразу сходит, как не было. – А я теперь до этого не довожу, моюсь регулярно.
им Пох-пох Показати IP 2 Квітня 2017 18:12
Чтобы психика была здоровой и устойчивой, в голове должны жить не тараканы, а три поросёнка: Нах-Нах, Них-Них и Пох-Пох...
Хорошенко ПУЙ Показати IP 2 Квітня 2017 19:52
Петяроттердам уже не знает где еще можно с бедного народа поиметь гешефт. Как-то это не кошерно.
ВОВК Показати IP 3 Квітня 2017 11:37
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus