USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українці зможуть побачити метеоритний дощ Персеїди

12 Серпня 2015 12:10
В ніч з 12 на 13 серпня на небі можна спостерігати потік Персеїди, - повідомляє Громадське радіо.

Потужний метеорний дощ, відомий як Персеїди, можна спостерігати з боку сузір’я Персея. Це невеликі частки міжпланетного речовини розмірами від піщинок до горошин. Вони входять у земну атмосферу на швидкості близько 20 кілометрів на секунду і практично миттєво згорають, залишаючи в небі красивий яскравий слід.

Персеїди — це один з найкрасивіших і найвідоміших метеорних дощів. Він відбувається щороку, коли Земля входить до пилового сліду комети Свіфта-Туттля. І хоча комета наближається до Землі всього лише раз на 133 роки, через її хвіст планета проходить щороку. Цього року потік Персеїди триває з 17 липня по 24 серпня. Проте, пік активності припадає в ніч з 12 на 13 серпня. Найкраще їх буде видно 13 серпня о 4 годині ранку. Астрономи прогнозують 100 метеорів на годину під часу піку.

Персеїди також відомі своїми болідами. Боліди («вогняні м’ячики») - великі вибухи світла, які можуть зберігатися довше, ніж середня смуга метеорів. Це пов’язано з тим, що кульові блискавки походять з більших часток матеріалу комети. Також боліди яскравіші.

Міжнародна Метеорна Організація (ММО) дає поради, як найкраще спостерігати це неймовірне явище:

«Для проведення спостережень слід підшукати місце, в якому небо позбавлене засвічення, оскільки це помітно сприятиме якості спостережень. Було б, звичайно, чудово, якщо двір власного будинку відповідає таким вимогам. Потрібно вибирати місце, де не заважає освітлення вуличних ліхтарів або світло з вікон будинків. Городянину, найімовірніше, доведеться виїхати за межі міста. Ночівля в наметі або у друзів, можливо, допоможуть вирішити ці проблеми. Такі спостереження — дуже гарний привід для організації астрономічних таборів; особливо молодих людей ця ідея вельми надихає. Після спостережень завжди слід відпочивати і намагатися уникати непотрібних поїздок».

Для тих, у кого не буде можливості подивитися його на природі, NASA влаштує онлайн трансляцію. Спостерігати метеоритний дощ Персеїди можна буде на сайті NASA, починаючи з 6:00 години ранку 13 серпня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus