USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українці читають книги найменше у Європі

12 Серпня 2011 15:13
Половина українських школярів не беруть в руки книги, а країна в цілому претендує на лідерство серед країн, що найменше читають в Європі.
За підрахунками директора Інституту соціології освіти Російської академії наук Володимира Собкіна, якщо на початку 1970-х років радянський підліток читав близько 40 книжок за рік, то юний житель пострадянських країн – лише десяток, пише ТСН із посиланням на «Кореспондент».
До того ж число українських дітей, які регулярно беруть в руки книги, постійно скорочується.
За даними компанії TNS Ukraine, якщо ще в 2003 році їх було 57%, то в 2008-му вже 52%. При цьому молодь якщо й читає, то в основному літературу за шкільною програмою – популярні колись серед радянських дітей пригоди і фантастика не користуються попитом.
Охолонули до літератури і дорослі. Інтерес до літератури проявляють 73,5% британців, 66% німців, 61% французів і лише 30% росіян і 27% українців.
«На зміну книгам прийшов інтернет, комп'ютер, телевізор і абсолютно інші цінності», – пояснює відхід від літератури співвітчизників, у тому числі молоді, експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава.
За даними опитування його організації, 80% інформації молоді люди черпають зі Всесвітньої павутини.
Педагоги у свою чергу констатують, що молодим людям, які мало читають, стає все складніше викладати свої думки.
«У них абсолютно немає розуміння, що читати просто необхідно. У результаті суспільство стає дебільним. І це дуже сумно», – констатує екс-ректор і почесний президент Києво-могилянської академії В'ячеслав Брюховецький.
За даними Інституту Горшеніна, 79,9% молодих українців вважають за краще проводити дозвілля, спілкуючись з друзями, 51% – граючи в комп'ютерні ігри, сидячи в інтернеті і слухаючи музику. 45,5% вважають за краще займатися домашніми справами. І тільки 43,8% зізналися, що у вільний час беруть в руки книгу, газети або журнали.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus