USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Українці купили церкву доньки Ярослава Мудрого у Франції. ВІДЕО

18 Листопада 2013 08:27
Стародавній храм розташований у містечку Санліс. Там мала резиденцію знаменита Анна Ярославна, королева Франції, донька Ярослава Мудрого.

Саме у Санліс привезли королю Франції і тоді вже удівцеві Генриху українку Анну.

Вона вразила французів не лише своєю вродою, але й освіченістю. Дівчина вільно спілкувалася кількома європейськими мовами та зналася на політиці. На державних документах протягом кількох десятиліть поряд з хрестиками неграмотних клерків стояв чіткий підпис “Анна Ярославна, королева Франції”.

Сьогодні ж на території резиденції працює приватний католицький коледж. Учні якого про Анну Ярославну також чули, бо на уроках їм розповідали, що всі французські королі – це її діти, внуки та правнуки. Отримати церкву у такому місті греко-католицький єпископ Борис Гудзяк ще рік тому навіть не міг мріяти. Каже, ледь не жартома кілька львівських бізнесменів скинулися і придбали храм за 200 тисяч євро. Але на ремонт потрібні вже мільйони.

“Та це лише початок. Ми будемо думати, як це зробити – і храм, і культурний центр разом”, – каже владика Борис. На першу літургію разом з VIP-гостями прибувають і прості українські заробітчани. Микола та Мар’яна Гевак з Галича тішаться, що скоро буде, де зустрічатися українцям Франції. “На богослужіння щонеділі нам задалеко сюди їздити з Парижу буде. Але те, що тут буде культурний центр, будуть чимось займатися, презентувати українську культуру – то вже буде великий плюс”, – кажуть ці люди.

Перші подарунки культурному центру вже привезли. Це картини: Володимир Великий, Ярослав Мудрий та Анна Ярославна, королева Франції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Фарисеям Показати IP 18 Листопада 2013 15:22
...На першу літургію разом з VIP-гостями прибувають і прості українські заробітчани... як "зворушливо"!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus