USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Українці недоотримують половину тепла

8 Вересня 2013 17:15
Населення змушене платити за теплову енергію, 45% якої реально не отримує через втрати при транспортуванні.

Причини - зношеність тепломереж і морально застарілі системи регулювання відпуску теплової енергії, відсутність засобів обліку, пише ZN.UA.
Це випливає з тексту оновленої Енергетичної стратегії України.

Зокрема в затвердженій Кабміном стратегії зазначається, що більшість мереж і джерел тепла «не мають засобів інструментального контролю теплових втрат, тому точної інформації про втрати немає».

«Оціночно вони становлять не менше 30%, а насправді можуть бути й більшими. Значні обсяги втрат тепла в теплових мережах пов'язані з їх незадовільним фізичним станом, сьогодні зношеність магістральних і розподільних мереж сягає 70% їх загальної протяжності», - зазначають автори стратегії.

Крім того, «...морально застарілі групові та центральні теплопункти мають недосконалі системи регулювання відпуску теплової енергії за температурою повітря. Це спричиняє додаткові втрати теплової енергії, які оцінюються в 10-15%».

Тобто сумарно тепловтрати від виробника теплоносія до споживача оцінюються на рівні 40-45%!

Відповідь на питання «хто за це платить?» також міститься в Енергостратегії. Згідно з документом, тариф обчислюється на стадії виходу теплоносія в мережу і формується він «від витрат».

«Чинна практика обчислення тарифів на теплову енергію на стадії її відпуску в мережу призводить до відсутності фінансових стимулів до реконструкції тепломереж, що зумовлює низькі темпи їх відновлення. Що стосується інвестицій в основне обладнання ТЕЦ і котелень, то чинний порядок призначення тарифів на теплову енергію регулятором за принципом «від витрат»» істотно знижує зацікавленість в реальному підвищенні ефективності системи центрального теплопостачання», йдеться в документі.

Утім, в майбутньому заплановані зміни, які мають стимулювати операторів ринку інвестувати в зношені мережі або встановлювати засоби обліку, оскільки в уряді не задоволені принципами формування тарифу на послуги теплопостачання.

Один з таких заходів - налагодження всеосяжного автоматичного контролю та комерційного обліку теплових потоків на всіх стадіях виробництва, транспортування, розподілу та використання теплової енергії. Це створить необхідні економічні передумови для впровадження енергоефективних проектів у сфері реконструкції зношених сьогодні теплових мереж з підвищенням їхньої економічності та надійності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus