USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Українцю помилково нарахували майже 1 млн боргу: чому і як вберегтися

17 Березня 2021 22:19
У реєстрі боржників перебуває понад два мільйони українців. Але не всі навіть знають, що потрапили до цієї бази. Наприклад, киянину Михайлу нарахували майже мільйон гривень боргу. Чоловік оббивав пороги чиновників два тижні, але ніхто не зміг пояснити ситуацію.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Михайло – ветеран українсько-російської війни, там дістав контузію, тепер має інвалідність і живе на пенсію. Про борг у майже мільйон гривень дізнався, коли оновив застосунок «Дія». Згідно з даними, він нібито заборгував 775 тисяч гривень.

Одразу після цього чоловік спробував з’ясувати, звідки такий борг, але до кабінетів чиновників потрапити виявилося не так легко. Один із них не відповів, до іншого не пустили.

Усе розпочалося ще три роки тому, коли Михайло потрапив у ДТП. На місці аварії чоловік визнав провину. За ремонт позашляховика сплатила страхова 90 тисяч гривень. Проте потерпіла водійка Range Rover подала до суду з вимогою доплатити їй ще 130 тисяч гривень. Перша інстанція позов не задовольнила.

«Потім був інший суд, про який мене не повідомили, не мого адвоката. Суд минув і мене визнали винним», – бідкається чоловік.

За рішенням апеляційного суду, Михайло винен 130 тисяч, але не ті, які йому нарахували. Тож журналісти разом із чоловіком поїхали до Державної виконавчої служби, яка відповідає за те, щоб українці вчасно виконували рішення суду.

У структурі стало зрозуміло, що сума боргу – технічна помилка. Як виявилось, історія Михайла не перша. І сталася вона через помилку виконавця. Потім у застосунку «Дія» її продублював співробітник підприємства інформаційної системи. Це держструктура, яка веде реєстри.

«Насправді, ситуація така, що законом передбачено виправлення арифметичних і граматичних помилок у документах», – сказала заступниця начальника управління Державної виконавчої служби Києва.

Аби не потрапити у схожу ситуацію, треба перевіряти реєстр боржників. Цілком ймовірно, що ваші дані внесли помилково, а ви і знати не будете, поки не зберетесь оформити на себе майно. Якщо ваше прізвище перебуває в цьому реєстрі, наприклад, оформити квартиру не зможете.

«Міністерство юстиції розробило ці джерела: реєстр боржників та автоматизована система виконавчих проваджень. Зайдіть на сайт, введіть своє прізвище, ІПН і подивіться, чи немає вас серед боржників», – радить юрист Дмитро Кравець.

Власниця елітної автівки в коментарі повідомила, що нібито пробачила борг Михайла.

«Ми розуміємо, що грошей у нього немає і ніхто їх не вимагає», – сказала вона.

Утім, попри слова водійки з пенсії чоловіка щомісяця вираховуватимуть певний відсоток доки не виплатить 130 тисяч. І помилка в «Дії» швидко не зникне. Чиновники кажуть, щоби її виправити потрібно до двох місяців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
скептик Показати IP 17 Березня 2021 22:29
ЦІФРОВІЗАЦІЯ, ПАНІМАЄШ. КЕРУЮТЬ ДЕБІЛИ
Ольга до скептик Показати IP 17 Березня 2021 23:34
Справді таких бездарів ще не було, це вже не лізе в діякі ворота, вони як говорять оці молоді рехформатори мене аж нудить і мому здиванню немає меж як такі потрапляють на керівні посади і в законодавчі органи влади, це просто нонсенс.
Григорій до скептик Показати IP 18 Березня 2021 01:12
Ось якраз,якби і не було діджиталізації, то б пан Михайло і далі не знав про помилковий борг
скептик до Григорій Показати IP 18 Березня 2021 09:29
взнав би, коли до хати прийшли б пару гевалів з бейсбольними бітами
Григорій до скептик Показати IP 18 Березня 2021 09:49
Так, тому додаток "дія" допомогла уникнути потенційне фізичне насилля з боку позивача і дозволила пану Миколі розібратися з ситуацією законним способом
Кпв Показати IP 18 Березня 2021 07:00
Понабирали д....ів, які неможуть відрізнити тисячу від мільйона , 3 клас Математика.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus