USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Унікальні кораблі показали на Волині

5 Червня 2014 19:00
«Мініатюрні моделі вітрильників в пляшках» показують у Володимирі-Волинському. Таку назву має виставка Володимира Ящука, яка експонується в історичному музеї міста.

Про це інформує Музейний простір Волині.

Власник і автор виставки Володимир Пантелеймонович Ящук – приватний підприємець, уродженець Тернопільщини, який нині проживає у селі Промінь Луцького району. Схожі моделі Володимир Ящук виготовляє вже 30 років. А захоплення морем і вітрильниками зародилось під час проходження військової служби на Балтиці.

В експозиції представлені 143 відтворені мініатюрні моделі кораблів, яхт, човнів різних історичних епох: від Стародавнього Єгипту, Китаю, Римської імперії до XVIII-XIX століть.

Поштовхом до незвичного захоплення виготовлення моделей кораблів став випадок, коли товариш звернув його увагу на фото вітрильника в пляшці, яке було розміщене в популярному колись радянському журналі «Вокруг Света». Володимир Пантелеймонович сказав, що це не так важко зробити і згодом мусив підтвердити свої слова ділом.

Самотужки вигадував і випробовував і технологію, й інструменти, й матеріали. Незвичне захоплення спонукало поглиблено цікавитися й географією, й історією, зокрема і кораблебудуванням. Зупинився на вітрильниках, бо вони красиві, видовищні й потребують більше фантазії.

Моделі вітрильних кораблів від найдавніших часів і до сьогодення виготовлені зі шпону, бамбуку, ниток, паперу, пластику, фольги, а особливість експонатів полягає в тому, що всі вони знаходяться у скляних пляшках. Автор знає багато секретів майстерності у виготовленні подібних мініатюр, освоїв нові способи кріплення кораблів: до капронової нитки, натягнутої всередині, бушпритом до корка, підвішування на одній та двох волосинах, на площину з бісеру. Для кріплення крихітних деталей майстер використовує клей ПВА. А склеюється вітрильник за допомогою спеціальних інструментів безпосередньо всередині пляшки. Зображення та креслення майбутніх виробів бере зі спеціальної літератури, інтернету. На виготовлення одного виробу у Володимира Пантелеймоновича йде приблизно 30 годин копіткої праці.

У короткому телефільмі «Корабель у пляшці» Володимир Ящук демонструє лише завершальний етап - складання вітрильника із готових деталей. А це, зі слів майстра, - якихось п'ять відсотків від усієї справи. Найбільше часу забирає виготовлення деталей. Деякі з них - зовсім мініатюрні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Любі свині Показати IP 5 Червня 2014 22:16
У мене є один виріб цього Майстра. Це суперова річ!!!
Просто Лучанин до Любі свині Показати IP 6 Червня 2014 08:48
Оце ж терпіння потрібно мати щоб зібрати такі чудові кораблі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus