USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Унікальний човен, знайдений на Волині, – під загрозою

10 Жовтня 2016 09:57
Човен XIV століття виявили торік на Волині у річці Стир. Тоді історичній знахідці були раді та вважали її унікальною, але досі човен не експонують. Його навіть не мають де зберігати, повідомляє 24 канал.

Минулого серпня на човен випадково натрапили рибалки й витягли на берег. Знахідка – унікальна, адже судно видовбане з цілісного стовбура довжиною майже 12 метрів. Досі найдовшим вважали восьмиметровий човен з Хортиці. Припускають, що їх використовували для оборони.

На жаль, цей човен не могли законсервувати, аби зберегти знахідку - за відсутності необхідного консерванту. Приватні колекціонери за унікальний човен-довбанку пропонували 100 тисяч євро, але продавати його не збираються.

Спершу знахідку спустили у став. Згодом приміщення для зберігання надав місцевий підприємець. Але минув же рік, а забирати човен ніхто не поспішає.

Це дивно, адже знахідка є унікальною не тільки для України, а й для Європи. Шведи пропонували за судно 100 тисяч євро. Та місцеві науковці й історики переконані, що історична цінність має бути в Україні. На консервацію й початкове зберігання вони просять у держави 300 тисяч гривень. Але місцева влада традиційно грошей на такі речі не має.

"Це можна зробити виключно за рахунок грантових коштів. Бо держава виділити на сьогодні 5-6 мільйонів гривень на зберігання знахідки не може. Це досить проблематично", – прокоментував голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк.

Часу на вирішення долі історичної знахідки у науковців та місцевої влади не так багато. Підприємець, на території якого вже рік зберігається човен 14 століття, дав чиновникам ще один місяць.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 10 Жовтня 2016 10:02
так і згниє наша історична цінність
Анонім Показати IP 10 Жовтня 2016 10:14
То хай продають шведам. За 100 тис.євро зроблять ремонт у краєзнавчому музеї. А так і човен угроблять і грошей не зароблять.
Всезнайко Показати IP 10 Жовтня 2016 11:46
Запхніть його назад в Стир...
РСВ Показати IP 10 Жовтня 2016 21:02
В Стир назад його, почекайте коли виділять гроші на консервацію, так хоть можливо непропаде.
ВСР Показати IP 11 Жовтня 2016 01:20
Продавайте поки дають такі гроші. Таких човнів в Стиру ще досить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus