USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Човен-довбанка, знайдений на Волині, «приплив» до нас із 1350-го

16 Грудня 2015 23:37
Волинський човен-довбанка, що його у серпні цього року випадково виявили у річці Стир біля села Старосілля на Волині, міг належати литовським князям. Раніше науковці допускали, що йому може бути близько п’ятисот літ. Але результати радіовуглецевого аналізу у Київській Радіовуглецевій лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища перевершили їхні сподівання. Есперти кажуть, що човен-довбанка “приплив” до нас із 1350-го.

Про це повідомляє Громадське Волинь.

Нагадаємо, звістка про стародавній човен, знайдений на Волині, облетіла в серпні 2015 року всю Україну. Як з’ясувалося згодом – це 12-метровий човен-довбанка. В Україні такі човни називають довбанками тому, що вони видовбані з цілого стовбура дерева. У Давній Греції подібні судна називали моноксилами, що в приблизному перекладі з грецької означає «єдиний шматок деревини», тому йому дали назву «Поліський моноксил». Краєзнавці не заперечують: якщо їхні припущення підтвердяться радіовуглецевими аналізами, довбанка претендує на вседержавну унікальність, а на місці, де її знайшли, проведуть серйозні археологічні дослідження. На жаль, цей човен не могли законсервувати, аби зберегти знахідку - за відсутності необхідного консерванту.

Наразі сенсаційна знахідка знаходиться в ангарі приватного підприємця, адже човен не поміститься у жодному з місцевих музеїв. Маневицьким краєзнавчим музеєм проведені екстрені рятувальні та консерваційні роботи, а саме – унікально складна в технічному плані рятувальна операція по підйому та перевезенню човна до місця проведення консервації (човен піднятий з чотирьох метрової глибини). Зараз його обробляють речовиною для консервації. Для завершення першого етапу “порятунку” знахідки потрібно 30 тисяч гривень.

16 грудня у Маневичах архітектор із Києва Олександр Антонець презентував концепцію проекту музею одного експоната «Поліський моноксил». Приблизний бюджет – 5 мільйонів. Натомість присутні на робочій зустрічі науковці і представники влади наголосили, що на даному етапі не варто думати про кошти, а фахово підходити до кожного етапу музеїфікації унікальної знахідки. Професор університету в місті Вастерос (Швеція) Річард Боннер запропонував створити на базі Маневицького краєзнавчого музею наукову лабораторію з залученням вузькопрофільних спеціалістів світу, його також підтримують шведські науковці з університету Малардален. Координатор Балтійського Українського Академічного Консорціуму університетів Тетяна Мамчич пропонує зробити спільний проект з наукового вивчення «Поліського монокcила».

Голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк пообіцяв знайти у бюджеті кошти для співфінансування, або навіть повного покриття витрат проекту зі збереження і музеїфікації човна.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
прохожий Показати IP 17 Грудня 2015 09:22
Поясніть, хто розуміється, як вуглецевий аналіз може встановити коли саме зроблений човен? Можливо вік деревини ще куди не йшло... А до того як зробили ту довбанку дуб міг рости років за 200 чи 300

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus