USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Уряд Польщі змінив закон про допомогу українцям

30 Квітня 2024 22:03
Рада міністрів Польщі у вівторок ухвалила законопроєкт про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території країни, у якому передбачається подальше скорочення низки пільг українцям і прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив під час пресконференції у Варшаві віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, Польща надає військову і гуманітарну допомогу Україні. Натомість Варшава очікує від Києва партнерства в економічних справах, проте «не ставить це у залежність від надання допомоги для жінок і дітей», і хоче продовжувати надавати допомогу тим, хто її потребує.

«Але ми хочемо запровадити чіткі і зрозумілі правила: продовжуватимемо надати соціальну допомогу сім’ям, які матимуть доступ до освіти», – наголосив польський урядовець.

Читати ще: Польща врегулює питання з чоловіками-українцями

Він повідомив, що глава МВС Польщі Марцін Кєрвінський під час засідання уряду представив зміни до чинного закону про допомогу українцям, особливо у сфері освіти. Зокрема, соціальна допомога у розмірі 800 злотих (близько 200 дол.) на дитину, а також інша допомога буде доступною для тих сімей, в яких діти ходять до польських шкіл і це буде офіційно підтверджено.

«Ми ущільнюватимемо систему, робитимемо її більш прозорою. Ми підтримуватимемо громадян України, які мусили утікати від війни до Польщі, але очікуємо чітких і зрозумілих правил, які є в новому законі, який ми сьогодні ухвалили», – підкреслив віцепрем’єр РП.

За пропозиціями польського уряду, соціальна допомога за програмами «800+» (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і «добрий старт» (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям у тому разі, якщо дитина шкільного віку ходить до польської школи.

В уряді пояснюють таке нововведення тим, що Польща є єдиною країною, де діє гібридна система освіти для українських дітей (близько 200 тис. українських дітей навчається у польських школах, а інша частина перебуває в українській дистанційній системі освіти). У Польщі віддавна нарікають, що вони не можуть перевірити, яким чином ці діти навчаються, а тому запровадження такої вимоги розглядається як вирівнювання шансів усіх дітей на отримання базової освіти. В уряді РП вважають, що завдяки цьому положенню у польських школах з нового навчального року додасться 80 тис. українських дітей.

Іншим важливим нововведенням у законопроєкті про допомогу українцям є можливість зміни статусу перебування українців в Польщі: з нинішнього тимчасового захисту на тимчасове перебування до трьох років. Для цього треба буде актуалізувати свої дані у базі PESEL UKR (польська ідентифікаційна система, UKR – призначена для українців), подати відповідне прохання в електронному вигляді до воєводи за місцем проживання, а також відповідати вимозі наявності PESEL UKR станом на 4 березня 2024 року.

Водночас цей закон запроваджує нове правило підтвердження особи громадянина України, що претендує на отримання номера PESEL в Польщі. Зокрема, єдиним способом підтвердження особи вважатиметься пред’явлення дійсного проїзного документа громадянина України.

Законопроєкт передбачає також скасування одноразової соціальної допомоги в Польщі для українського воєнного біженця в розмірі 300 злотих (75 дол.), а також скасування грошової компенсації для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування воєнним біженцям з України.

Урядовий законопроєкт має ще бути затверджений в обох палатах польського парламенту і підписаний президентом. Він має набути чинності до 1 липня цього року.

Станом на сьогодні у Польщі продовжили до 30 червня дію попередньої версії закону, дія якого завершилася 4 березня. У Польщі на сьогодні перебуває близько мільйона українських біженців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus